Băuturi spirtoase din Cernobîl confiscate de echipele de securitate din Ucraina

Primele sticle dintr-o „băutură spirtoasă artizanală” realizate folosind mere cultivate în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl au fost confiscate de autoritățile ucrainene.

Compania Spirit Chernobyl a declarat că 1.500 de sticle de băutură alcoolică Atomik au fost confiscate la 19 martie și duse la Parchetul de la Kiev.

Ofițerii au preluat transportul dintr-un camion la o distilerie din Carpați.

Băutura spirtoasă, spun producătorii săi, este primul produs de consum de la Cernobîl de la dezastrul nuclear din 1986.

Aceștia așteaptă acum rezultatul unei anchete efectuate de serviciile de securitate ucrainene, dar spun că nu au „habar” de ce a fost confiscată transportul, care era destinat Regatului Unit.

„Se pare că ne acuză că folosim ștampile de accize ucrainene falsificate”, a explicat prof. Jim Smith, un om de știință care a petrecut mulți ani studiind zona de excludere înainte de a înființa compania Spirit Chernobyl împreună cu colegii ucraineni. „Dar acest lucru nu are sens, deoarece sticlele sunt destinate pieței din Marea Britanie și sunt clar etichetate cu timbre valabile din Marea Britanie.”
Compania de întreprinderi sociale care produce Atomik este condusă de oameni de știință care lucrează în zona de excludere de la Cernobîl de 4.000 kilometri pătrați – o zonă abandonată după catastrofa nucleară din 1986. Studiile lor au inclus creșterea culturilor experimentale pentru a afla dacă cerealele și alte alimente cultivate în zonă ar putea fi folosite pentru a face produse care sunt sigure de consumat.

Când am gustat prima vodcă Atomik în 2019, prof. Smith, care are sediul la Universitatea Portsmouth, a explicat că „nu era mai radioactivă decât orice altă vodcă”.
De atunci, el și colegii săi și-au adaptat rețeta pentru a crea o spirtoasă pe bază de mere. Aceste mere sunt cultivate în districtul Narodichi – o locație imediat în afara zonei de excludere, unde agricultura și dezvoltarea sunt încă foarte restricționate.

Compania intenționează să își folosească o parte din profiturile sale pentru a ajuta comunitățile din Ucraina – inclusiv din Narodichi – care sunt încă afectate de impactul economic al dezastrului nuclear.

Dr. Gennady Laptev, unul dintre coproprietarii companiei și un „lichidator” din Cernobîl, care a lucrat acolo în primele săptămâni după accident, a declarat: „Sperăm că această problemă poate fi rezolvată, astfel încât să putem continua munca noastră încercând să ajutăm persoanele afectate prin impacturile sociale și economice devastatoare pe care le-a avut Cernobîlul asupra comunităților ”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata