BCE a dezvăluit noua bancnotă de 50 de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit marţi, 5 iulie, publicului noua bancnotă de 50 de euro din seria „Europa”, care va fi introdusă în circulaţie în data de 4 aprilie 2017, informează un comunicat de presă al BCE.

Aceasta va fi cea de-a patra bancnotă din seria „Europa”, după cea de 5 euro care a intrat în circulaţie în luna mai 2013, urmată la sfârşitul lunii septembrie 2015 de noua bancnotă de 10 euro, iar în luna noiembrie 2015 de noua bancnotă de 20 euro.

„Introducerea noii bancnote de 50 de euro va spori şi mai mult siguranţa monedei noastre. Elementele sale de ultimă generaţie ne ajută să ne protejăm moneda. Acestea se înscriu în eforturile noastre continue de a menţine stabilitatea euro, o monedă utilizată cotidian de 338 de milioane de cetăţeni din întreaga zona euro”, a declarat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

Bancnota de 50 de euro este cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, reprezentând 45% din totalul bancnotelor aflate în circulaţie. Volumul bancnotelor de 50 de euro în circulaţie depăşeşte volumul cumulat al bancnotelor de 5 euro, 10 euro şi 20 euro. De asemenea, numărul de bancnote de 50 de euro în circulaţie este aproape identic cu totalul tuturor cupiurilor aflate în circulaţie la sfârşitul anului 2002 — anul în care bancnotele şi monedele euro au fost puse în circulaţie.

Noua bancnotă de 50 de euro include o fereastră-portret, element de siguranţă inovator utilizat pentru prima dată în cazul bancnotei de 20 euro din seria „Europa”. Atunci când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele feţe ale bancnotei. Acelaşi portret apare şi în filigran.

Aversul bancnotei include un „număr verde-smarald”, respectiv un număr strălucitor care, la înclinarea bancnotei, îşi schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis şi creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. Aceste elemente de siguranţă facilitează verificarea autenticităţii noii bancnote de 50 de euro prin utilizarea metodei „atinge, priveşte, înclină”.

Bancnotele din seria „Europa” cu denominări mai mari (100 de euro şi 200 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani însă nu şi bancnotele de 500 de euro, în condiţiile în care, recent, BCE a decis să oprească tipărirea acestor bancnote. În paralel, actualele bancnote euro, emise în luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulaţie.

BCE este responsabilă de emiterea de monede şi bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor şi bancnotelor revine băncilor centrale naţionale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: uk.reuters.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata