BCE a redus dobânda la depozite până la minus 0,30% şi va anunţa şi alte măsuri

20

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, 3 decembrie, să coboare și mai mult în teritoriul negativ dobânda la depozite și se pregătește să anunțe și alte măsuri pentru a stimula activitatea economică și a contracara inflația scăzută din zona euro, informează AFP și Reuters.

La ședința de politică monetară de joi, BCE a decis să reducă dobânda la depozite, de la minus 0,20% până la minus 0,30%. Prin reducerea acestei dobânzi ce se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituția de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul și investițiile în Europa.

În schimb, BCE a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staționează din luna septembrie 2014, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%.

‘Președintele BCE va comunica și alte măsuri de politică monetară în conferința de presă care va începe astăzi la ora 13,30 GMT’, a declarat un purtător de cuvânt de la BCE.

Analiștii se așteaptă ca Mario Draghi să anunțe o extindere a programului de achiziții de obligațiuni publice și private lansat în luna martie de BCE.

Aceasta în condițiile în care, la finele lunii noiembrie, Mario Draghi a promis că BCE va face tot ceea ce este posibil pentru a aduce cât mai rapid inflația în apropiere de ținta de 2%.

Joi, Eurostat a anunțat că rata anuală a inflației în zona euro a rămas la nivelul de 0,1% în noiembrie, similar cu cel înregistrat luna trecută. De asemenea, economiștii se așteaptă ca BCE să-și revizuiască joi, în scădere, estimările privind inflația în zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News