BEI, BERD şi Banca Mondială au investit în ultimul an 24,8 miliarde de euro în Europa de Est

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondiala (BM) au investit 24,8 miliarde de euro până la finele lui 2013, în cadrul noului plan de acţiune pentru Europa Centrală şi de Sud-Est în valoare de peste 30 de miliarde de euro pentru 2013-2014, informează un comunicat de presă al BEI.

La finele lui 2012 cele trei instituţii financiare internaţionale au lansat un plan de acţiune, destinat susţinerii creşterii în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. În cadrul acestui plan comun, BEI s-a angajat să contribuie cu minim 20 de miliarde de euro, Banca Mondială cu şase miliarde de euro şi BERD cu patru miliarde de euro.

Potrivit celui de-al doilea raport cu privire la planul de acţiune comun, publicat vineri cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, fiecare dintre cele trei instituţii financiare sunt pe cale să atingă şi chiar să depăşească ţinta pe care şi-au propus-o pe perioada 2013-2014. Astfel, până acum BEI a oferit un sprijin financiar în valoare de 17,2 miliarde de euro, dintr-un angajament total de 20 de miliarde, Banca Mondială a furnizat 3,4 miliarde de euro dintr-un total de şase miliarde de euro iar BERD a furnizat 4,2 miliarde de euro comparativ cu un angajament de patru miliarde de euro.

‘Fragilitatea relansării economice evidenţiază necesitatea continuării sprijinului nostru comun’, a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

‘BEI îşi va respecta angajamentele asumate în cadrul planului de acţiune comun şi este deschisă la depăşirea ţintelor până la finele lui 2014’, a declarat, la rândul său, vice-preşedintele BEI, Wilhelm Molterer.

‘Incertitudinea geopolitică şi creşterea slabă din Europa Centrală şi de Sud-Est face această cooperare şi mai urgentă şi mai importantă’, a apreciat vice-preşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck.

De acest sprijin financiar au beneficiat Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Macedonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Fiecare din cele trei instituţii financiare internaţionale se concentrează pe un grup specific de ţări, în funcţie de mandatul şi strategiile lor pentru ţările respective.

Noua iniţiativă a venit după un prim plan lansat în 2009-2010, când instituţiile financiare internaţionale au contribuit cu 24,5 miliarde de euro pentru a ajuta ţările din Europa Centrală şi de Est să facă faţă crizei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata