Blănurile de tigru, la mare preţuire în China

19

China a recunoscut pentru pentru prima dată în mod public că permite comerțul cu blănuri de tigri în captivitate, susțin participanții și oficialii la o reuniune a unei convenții internaționale de protejare a speciilor pe cale de dispariție, informează sâmbătă BBC.

Ei au declarat ca autoritățile chineze nu au raportat niciodată acest lucru Convenției privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică (CITES).

Cu toate acestea, conform relatărilor, China a declarat în cadrul reuniunii Comitetului permanent al Convenției, la Geneva, că a interzis comerțul cu oase de tigru.

Oficialii chinezi nu au răspuns unei solicitări din partea BBC de a comenta aceste relatări.

Se consideră că între 5.000 și 6.000 de tigri se află în captivitate în China, iar organizațiile de conservare a faunei sălbatice au cerut de mult timp să se pună capăt comerțului cu blănurile acestor animale. Experții în domeniu consideră că exploatarea intensivă a tigrilor din China a alimentat cererea pentru braconaj și trafic de specii pe cale de dispariție.

Ei spun că recunoașterea la această reuniune a faptului că se practică acest comerț va spori presiunea asupra Chinei pentru a reduce această practică, punctează BBC.

Țările membre ale CITES sunt obligate să raporteze ce progrese au făcut pentru a se asigura că prin comerțul cu specii de animale și plante sălbatice nu este amenințată supraviețuirea lor.

Un nou raport privind comerțul ilegal cu specii sălbatice sugerează că în jur de 1.600 de tigri, atât din captivitate cât și din sălbăticie, au fost comercializați la nivel global începând din anul 2000.

În timp ce China a fost o piață importantă pentru comerțul cu „piese de tigru”, experții faunei sălbatice spun că și alte țari din Asia de Sud-Est, cum ar fi Vietnam, Thailanda, Laos, Cambodgia, Malaezia și Indonezia sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare în calitate de consumatori pe acest segment, exploatarea tigrilor fiind în creștere.

Rapoartele spun că în ultimii doi ani, au existat capturi de aproape 90 de tigri care ar putea proveni sau ar putea fi traficați din Asia de Sud-Est și China.

Puțin mai mult de 3.000 de tigri sunt considerați a fi în sălbăticie pe tot globul, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind în India, unde numai anul trecut au fost uciși 42 de tigri.

Un raport al Species Survival Network (SSN), citat de BBC, menționează că blănurile de tigru, de leopard și de leopard de zăpadă sunt prețuite de elita politică, militară și de afaceri din China ca decorațiuni de lux pentru locuințele lor. Recentele cazuri de corupție din China au confirmat că acestea sunt oferite drept „cadou” ca o „mită non-financiară către oficiali”, se mai spune în raportul citat de BBC. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata