BP scoate 2.000 de barili de petrol pe zi din Golful Mexic şi a cheltuit 625 de milioane de dolari

Grupul petrolier britanic BP a estimat marţi la 2.000 de barili pe zi cantitatea de petrol pe care o poate recupera printr-un sistem de conducte din fluxul care continuă să se scurgă în Golful Mexic, ‘mareea neagră’ costând până acum corporaţia britanică 625 de milioane de dolari, informează AFP.

Responsabili ai grupului au indicat în ajun că sistemul de filtrare instalat în locul unde se produce deversarea, la 1.500 de metri adâncime, pompează petrolul captat din mare pe o navă aflată la suprafaţă, permiţând recuperarea a 1.000 de barili pe zi, din cei 5.000 deversaţi zilnic în momentul de faţă.

Grupul a indicat marţi într-un comunicat recuperarea a 2.000 de barili pe zi, dar a recunoscut că este nevoie ‘de un anumit timp pentru a ajunge la acest flux’. BP a indicat că examinează posibilitatea aplicării unui sistem de blocare a puţurilor de foraj, care să fie ulterior cimentat.

Pe de altă parte, la suprafaţă sunt 750 de vase care încearcă să recupereze şi să disperseze petrolul ce pluteşte: 158.000 de barili au fost recuperaţi până acum, potrivit BP. Circa 19.000 de oameni angajaţi de către BP, de alte companii şi de către agenţiile guvernamentale lucrează pe această maree de petrol.

S-au înregistrat deja 15.600 de plângeri şi au fost plătite daune în 2.700 de dosare ale păgubiţilor reclamanţi.

Catastrofa ecologică a fost provocată de scufundarea unei platforme administrate de BP, Deepwater Horizon, la 22 aprilie, după o explozie petrecută două zile mai devreme. Accidentul s-a soldat cu 11 morţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata