Bulgaria a oprit lucrările la gazoductul South Stream

Noul ministru bulgar al Economiei și Energiei, Vasil Shtonov, a cerut luni grupului energetic național Bulgarian Energy Holding (BEH) să suspende toate operațiunile în legătură cu gazoductul South Stream până când acest proiect va respecta standardele Uniunii Europene, transmite BTA.

Într-o scrisoare trimisă BEH, ministrul Vasil Shtonov cere companiei să suspende orice procedură de licitație precum și semnarea oricăror noi acorduri în legătură cu South Stream.

Decizia autorităților de la Sofia vine la aproximativ o lună după ce Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în așteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislația europeană. Executivul european susține că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în așteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră.

În Bulgaria se va ramifica în două — spre nord, prin Serbia, Croația, Ungaria, Slovenia, Austria, și spre sud, către Grecia și sudul Italiei. Secțiunea submarină dintre Rusia și Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcția gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acționarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni /Italia/ cu 20% și Wintershall Holding /Germania/ și EDF /Franța/ cu câte 15%. Gazprom a înființat deja companii mixte cu societăți din Austria, Bulgaria, Croația, Slovenia, Grecia, Ungaria și Serbia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata