Bulgaria sufera de sindromul excluderii din NATO

 
Bulgaria a implinit cinci ani de când a devenit membra a Aliantei Nord-Atlantice, alaturându-se NATO la 29 martie 2004, intr-o serie solemna de evenimente entuziaste prost orchestrate de guvernul de atunci de la Sofia, noteaza intr-un comentariu agentia bulgara de presa Novinite. La 5 ani dupa acest eveniment, aniversarile aderarii la Alianta sunt evenimente sumbre intr-o zi ploioasa, caracterizare care s-ar putea aplica si situatiei aderarii, este de parere Novinite.
 
Dincolo de retorica pompoasa a „valorilor occidentale”, aderarea Bulgariei la NATO (alaturi aderarea la Uniunea Europeana) reprezinta, probabil, singurul lucru extrem de bun care i s-a intâmplat Bulgariei de la razboiul balcanic glorios din 1912, insa Bulgaria nu a stiut sa primeasca cum trebuie aceasta oportunitate extraordinara, potrivit agentiei de presa mentionate.
 
În primul rând, Bulgaria nu se simte un membru al aliantei militaro-politice a natiunilor libere din Occident, desi s-ar asuma ca este. Societatea bulgara inca nu se gândeste la NATO in termenii de „noi” ci mai degraba de „ei”. În mod clar, schimbarea necesara de paradigma psihologica nu s-a produs inca si exista probabil mai multe motive importante pentru aceasta.
 
În al doilea rând, in termenii integrarii administrative, dar in special militare, in cadrul structurilor, standardelor si capacitatilor NATO, Bulgaria se descurca mai degraba rau, unele declaratii si rapoarte recente indicând ca tara nu are nici macar o singura unitate militara pentru a porni la lupta la nivelul standardelor impuse de Alianta, precizeaza Novinite.
 
Armata profesionista a Bulgariei nu a devenit profesionista dupa ce a fost eliminata obligativitatea serviciului militar, iar Bulgariei ii lipsesc capacitatile navale si aviatice pentru a oferi securitate si stabilitate in regiunea sa usor inflamabila.
În al III-lea rând, dupa 5 ani petrecuti in cadrul NATO, Bulgaria pare sa nu se bucure de increderea ci de suspiciunea aliatilor sai occidentali, in conditiile in care anumite grupuri din tara par inca sa pastreze legaturi puternice cu Moscova.
 
În urma cu ceva timp, ambasadorul NATO in Rusia a descris chiar Bulgaria drept „calul troian” al Rusiei in structurile euro-atlantice, insa presedintele si guvernul bulgar au protestat fara a depasi limitele unui protest de protocol, care nu a dus la nimic, in opinia Novinite.
În al IV-lea rând, apreciaza agentia bulgara, Sofia nu ia nici o pozitie si nicio initiativa in cadrul NATO si nu beneficiaza in nici un fel de statutul sau de membru pentru a contribui nu numai la propria securitate si prosperitate ci si la stabilitatea regiunii Balcani-Marea Neagra.
 
Cineva ar putea crede ca Bulgaria ar incerca sa fie proactiva in cadrul NATO, in conditiile in care este inconjurata de potentiale puncte nevralgice si este amplasata intr-o regiune-cheie pentru stabilitatea eurasiatica, intre Balcanii de Vest si regiunea, mai larga, Marea Neagra-Marea Caspica.
 
La vest, Bugaria are un stat Kosovo pus sub semnul intrebarii, o Serbie nemultumita, o Bosnie indelung neglijata, in stare de deteriorare si o Macedonie atârnând in balanta, care, dupa cum pare, este o tara fara un nume real.
 
La est, Bulgaria, are o Turcie cu un rol incert in NATO, o Georgie sângerânda, o Ucraina intimidata, o Rusie care si-a recâstigat pozitia agresiva si mai departe, tarile Orientului Mijlociu, printre care statul paria Iran, dar si statele cu probleme mari, cum ar fi Irakul si Afganistanul – trece in revista Novinite. În plus, pe lista problemelor Bulgariei mai figureaza terorismul, infractiunile transfrontaliere, mediul si o Mare Neagra pe punctul de a muri.
 
Daca ne gândim la acesta lista, Bulgaria trebui sa fie membra cea mai proactiva a NATO si sa se foloseasca de aceasta Alianta unica pentru a-si convinge aliatii sa o ajute sa gestioneze aceasta probleme. Însa guvernul si statul bulgar precum si societatea bulgara, din aceasta cauza, nu iau nicio pozitie, nu sustin nimic.
 
În aceste conditii, sustine Novinite, se poate vorbi de un sindrom pe care Bulgaria il experimenteaza din momentul in care a devenit membra a NATO in urma cu cinci ani: desi formal Bulgaria face parte din Alianta Nord-Atlantica, practic ea pare sa fie „complet in afara ei” atât in sens literal cât si figurat.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata