Bulgaria va organiza alegeri anticipate la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie

Bulgaria va organiza alegeri legislative anticipate la o dată situată între 28 septembrie și 12 octombrie a.c., a anunțat marți președintele Rosen Plevneliev, după o reuniune de peste patru ore și jumătate a Consiliului consultativ pentru securitatea națională, informează The Sofia Globe.

Reuniunea, la care au participat de asemenea președintele partidului GERB, Boiko Borisov, al Partidului Socialist Bulgar (BSP), Serghei Stanișev, al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (MRF), Liutvi Mestan, precum și al Ataka, Volen Siderov, a fost convocată de șeful statului pe fondul înfrângerii decisive suferite de BSP la alegerile pentru Parlamentul European (PE) din 25 mai.

GERB, de centru-dreapta, care are în prezent cele mai multe voturi în Parlament (Adunarea Națională) și a obținut și cele mai multe sufragii la europarlamentare, a propus mai devreme organizarea de alegeri la 28 septembrie.

Anterior, MRF, prima formațiune din coaliția guvernamentală care a cerut demisia actualului guvern și convocarea de alegeri anticipate, a cerut organizarea scrutinului fie la sfârșitul lui noiembrie, fie la începutul lui decembrie, pentru ca apoi să aprecieze că această inițiativă trebuie să vină de la BSP, ca deținător al mandatului de guvernare.

Potrivit unor informații, la o ședință a biroului executiv al BSP desfășurată la 16 iunie s-a decis să nu se avanseze o dată pentru scrutinul anticipat la reuniunea Consiliului consultativ din 17 iunie, ci să se negocieze separat această problemă cu alte formațiuni politice, inclusiv două care nu dețin mandate în legislativul național, dar au în schimb în Parlamentul European — partidul Bulgaria fără Cenzură și Blocul Reformist.

Reuniunea de marți a avut loc sub protecția unui cordon robust de securitate instalat în fața președinției, unde se adunaseră protestatari antiguvernamentali care scandau sloganuri în favoarea demisiei guvernului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata