„Ca o telenovelă”: Viața plină de farmec a soției lui El Chapo, arestată recent de autoritățile americane

Arestarea pe baza acuzațiilor de trafic de droguri, Emma Coronel Aispuro, o fostă regină a frumuseții și soția șefului drogurilor închis Joaquin „El Chapo” Guzman, a avut o viață în stil telenovelă care se încadra în cartelurile hiper-violente mexicane, faimă și maternitatea.
Coronel, în vârstă de 31 de ani, s-a căsătorit cu tânărul în infamie și avea un loc în primul rând la jocul cu pisici și șoareci de mare miză al lui Guzman, cu agenți mexicani și americani care îl urmăreau.

Coronel, un cetățean dublu SUA-Mexic, a fost arestată luni pe Aeroportul Internațional Dulles și urmează să se prezinte marți la un tribunal din Districtul Columbia din SUA, acuzată de distribuirea de cocaină, heroină și alte droguri.

Coronel i-a atras atenția lui Guzman, care este mai mare cu 30 ani decât ea, când ea era o regină a frumuseții, în adolescența ei.

S-au căsătorit după ce ea a împlinit 18 ani în 2007 și au fiice gemene, petrecându-și întreaga viață de căsătorie cu Guzman, fie în închisoare, fie pe fugă ca lider al puternicului cartel Sinaloa. Guzman execută o condamnare pe viață într-o închisoare din SUA.

Faima lui Coronel a crescut în timpul procesului din 2019 al lui Guzman de la New York, unde a devenit o senzație media cu ținutele sale de designer și loialitatea pe care i-a arătat-o ​​soțului ei – chiar și în momentul în care procurorii au detaliat cum a păstrat un șir de iubite.

Ea a devenit chiar un personaj cheie în drama instanței când un fost locotenent al presupusului Coronel al lui Guzman a jucat un rol esențial în evadarea soțului ei de la închisoare, în stil hollywoodian, într-un tunel lung de o milă, cufundat sub dușul celulei sale de închisoare, în 2015.
Sprijinind faima soțului ei și căutând să-și încaseze celebritatea în afara Mexicului, Coronel a lansat un brand de îmbrăcăminte în Statele Unite în 2019 și chiar a apărut într-un reality show din SUA în care se vorbea despre familiile mafiote.

„Mă consider o femeie normală”, a spus Coronel în emisiunea Cartel Crew de la VH1, vorbind de la bordul unui iaht.

„Este trist că ne judecă fără să ne cunoască. Este greu.”

În interviurile cu mass-media, Coronel a subliniat loialitatea ei durabilă față de Guzman și concentrarea asupra educării fiicelor lor gemene.

„Emma este ca vechile familii de narco din Sinaloa”, a declarat pentru Reuters un fost cunoscut.
Împreună cu tradiția narco de la o vârstă fragedă, Coronel a fost crescută în munții Durango, o parte a „Triunghiului de aur” al statelor din Mexic, care include Sinaloa. Tatăl ei a fost închis pentru trafic de droguri în 2017.

Coronel a intrat pentru prima dată în titlu în Mexic după nunta ei din 2007 în biserica rurală din Durango cu Guzman, care la acea vreme fugea de autorități.

Coronel va fi alături de Guzman în timpul mai multor ratări, în timp ce poliția mexicană și agenții americani l-au urmărit.

La procesul lui Guzman, fosta sa mâna dreaptă, Damaso Lopez Nuñez, a mărturisit cum Coronel, împreună cu fii lui Guzman, au ajutat la orchestrarea îndrăzneței evadări din închisoare în 2015.

Au primit un teren lângă închisoare, au aranjat arme, au adus un camion blindat și chiar au introdus un ceas de mână GPS în celula lui Guzman, astfel încât inginerii tunelului să aibă coordonatele exacte ale celulei închisorii pentru a îi ajuta la săpat, potrivit mărturiei.

Guzman a fost capturat din nou în 2016 și extrădat în Statele Unite în 2017.
La procesul lui Guzman, ori de câte ori intra în instanță, o căuta pe Coronel și îi făcea semn. Nu puteau vorbi între ei, dar privirile lor au atras atenția presei.

„A fost ca o poveste de dragoste în tăcere deplină, deoarece nu i s-a permis să spună nimic”, a declarat jurnalistul Miguel Angel Vega al ziarului Riodoce din Sinaloa, care s-a ocupat de relatarea procesului.

„Este destul de interesant să vedem ce se întâmplă în acest nou caz”, a spus Vega. „Este ca o telenovelă”.

Arestarea ei este cea mai importantă captură din SUA a unui mexican acuzat de droguri de când fostul ministru al apărării mexican, Salvador Cienfuegos, a fost reținut în octombrie, iar experții au declarat că a indicat o deteriorare a relațiilor bilaterale de securitate.

Coronel a fost acuzat de Departamentul de Justiție al SUA că a conspirat pentru distribuirea heroinei, cocainei, marijuanei și metamfetaminelor pentru importul ilegal în Statele Unite. Se așteaptă să apară săptămâna aceasta la un tribunal federal din Washington.

Procurorii de la procesul lui Guzman de acum doi ani au spus că a adunat puterea prin crime și războaie cu carteluri rivale. Guzman a fost condamnat la închisoare pe viață plus 30 de ani, despre care judecătorul care a condamnat a spus că reflectă acțiunile „copleșitor de rele” ale lui Guzman. Guzman a fost trimis la ADX Florența din Colorado, cea mai sigură închisoare „Supermax” din țară.

Tomas Guevara, investigator în probleme de securitate la Universitatea Autonomă din Sinaloa, a declarat că arestarea lui Coronel ar putea face parte dintr-o „strategie de presiune” pentru a stimula cooperarea din partea Guzman.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata