CE critică România şi Bulgaria pentru că nu au luat suficiente măsuri împotriva corupţiei

Comisia Europeană a criticat România şi Bulgaria pentru că nu au luat suficiente măsuri în lupta împotriva corupţiei şi în domeniul reformelor din justiţie, la trei ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit EcoDiario, Bruxellesul a criticat mai ales România, unde apreciază că nu există ‘voinţa politică suficientă pentru a sprijini procesul de reformă’.

O lege controversată, prin care s-a reformat agenţia română anticorupţie, ‘contrazice de manieră evidentă’ angajamentele României, făcute la momentul aderării, se arată în raportul Bruxellesului, care consideră că măsura constituie ‘un regres important’, consemnează miercuri EcoDiario. Pe de altă parte, şi Euronews transmite că România pică examenul anual al Uniunii Europene, în vreme ce Bulgaria primeşte sprijin pentru măsurile luate.

La 3 ani şi jumătate de la aderare, România rămâne prinsă în cleştele corupţiei extrem de ridicate, cu care guvernul nu a reuşit să se confrunte. CE consideră că la această situaţie se adaugă şi lipsa pedepsirii delictelor, lipsa eficienţei şi transparenţei instituţiilor. Potrivit Comisiei, România a pierdut voinţa politică de a se reforma, de vreme ce există ‘deficienţe importante’ în reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

În schimb, deşi situaţia justiţiei şi luptei împotriva crimei organizate nu este exemplară nici în Bulgaria, măcar aici guvernul şi parlamentul dau dovadă de voinţa politică necesară, aşa cum se vede în planul reformei justiţiei, care a fost aprobat luna trecută, mai notează Euronews. Potrivit EcoDiario, CE observă în raportul său anual că guvernul condus de Boiko Borisov a dat dovadă de hotărâre şi voinţă politică pentru a implementa reforma sistemului juridic.

Cu toate acestea, executivul comunitar mai semnalează că, deşi a crescut numărul acuzaţiilor aduse în cazuri de corupţie la nivel înalt ori crimă organizată, ‘încă există puţine cazuri finalizate în instanţe’. De asemenea, fondurile publice trebuie apărate mai bine de fraude şi conflicte de interese, a mai semnalat Comisia în cazul Bulgariei.
România şi Bulgaria au intrat în UE, aminteşte sursa citată, în ciuda îndoielilor exprimate asupra integrităţii sistemelor lor juridice, şi de aceea sunt supravegheate ca nicio altă ţară din UE.

Cele două state riscă sancţiuni europene, mai semnalează EcoDiario, consemnând însă, în acelaşi timp, că purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a explicat că nu a venit încă momentul să se vorbească de sancţiuni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata