Cea mai înaltă statuie din lume

Cea mai înaltă statuie din lume măsoară 128 m în înălțime, iar dacă sunt luate în calcul cele două structuri care îi servesc drept piedestal, înălțimea totală ajunge la nu mai puțin de 208 m. Impresionanta construcție se află în provincia Henan din China.

Conform www.springtemplebuddha.com, statuia este amplasată în cadrul Templului Izvorului și îl reprezintă pe Vairocana Buddha, unul din cei Cinci Buddha ai Înțelepciunii, simbol al Înțelepciunii Ultime, Extatice.

Colosala statuie a fost ridicată între anii 1997 și 2008, a costat aproximativ 55 de milioane de dolari și cântărește 1000 de tone. În componența ei au intrat, printre altele, 108 kg de aur, 3.300 tone de aliaje de cupru și 15.000 tone de oțel. Pentru a ajunge lângă statuie, trebuie parcurse două rânduri de scări, fiecare cu 365 de trepte.

Cele două structuri amintite, care servesc drept piedestal statuii, sunt, de fapt, două clădiri. Remarcabil este că ele au fost construite ulterior ridicării monumentalei opere, direct în colina pe care fusese aceasta așezată. Una din cele două construcții se numește Scaunul de diamant, cuprinde cinci etaje, iar pe fațada sa sunt amplasate 6.666 de statui ale lui Buddha, asemănătoare cu cea imensă de deasupra.

Numele templului provine de la izvorul Tianrui, aflat în apropiere, ale cărui ape au 60 de grade Celsius și sunt considerate de oamenii din zonă ca având efecte tămăduitoare.

A doua statuie ca înălțime din lume este o reprezentare a lui Siddhartha Gautama, cunoscut și sub numele de Gautama Buddha, întemeietorul tradițional al budismului. Statuia propriu-zisă măsoară 116 m înălțime și este așezată pe un piedestal de 13.5 m. Se află în localitatea Khatakan Taung din Myanmar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata