Cehia: Noul guvern de centru-stânga, numit oficial

Preşedintele ceh Milos Zeman a numit oficial, miercuri, noul guvern de centru-stânga condus de social-democratul Bohuslav Sobotka, al cărui program este axat pe creştere şi crearea de locuri de muncă.

‘Preşedintele Republicii i-a numit astăzi (miercuri) pe membrii guvernului’, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale Vratislav Mynar, după ceremonia de învestitură desfăşurată la Castelul din Praga, sediul preşedinţiei, după cum relatează AFP.

Guvernul Sobotka îi succede cabinetului interimar condus de economistul de stânga Jiri Rusnok, care a condus ţara din iulie anul trecut fără a obţine încrederea parlamentului.

Noul guvern, a cărui componenţă urmează să fie supusă votului în parlament în termen de 30 de zile, este format din opt miniştri social-democraţi (CSSD), şase membri ai mişcării populiste ANO şi trei creştin-democraţi (KDU-CSL). Cele trei formaţiuni dispun de o majoritate confortabilă de 111 din cele 200 de locuri ale camerei inferioare.

Numirea guvernului Sobotka, la 95 de zile după alegerile legislative anticipate, pune capăt unei lungi crize politice marcate de o serie de scandaluri de corupţie care au dus în iunie la căderea guvernului de centru-dreapta al lui Petr Neca (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata