Cel mai influent om de afaceri al regimului Milosevic, luat sub protecţie de Moscova

3

Autorităţile ruse au oferit azil multimilionarului sârb Bogoljub Karic, considerat unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri de pe vremea regimului Slobodan Milosevic, şi au respins cererea Belgradului privind extrădarea acestuia, anunţa luni, 26 iulie, ziarul sârb Blic.

Informaţia a fost confirmată pentru cotidianul rus Kommersant de surse guvernamentale ale Serbiei, în timp ce Serviciul Federal pentru Migraţie al Federaţiei Ruse a evitat să o confirme sau să o infirme. În pofida faptului că Belgradul şi-a exprimat insatisfacţia în legătură cu refuzul Rusiei de a-l extrăda pe Karic, dat în urmărire internaţională, este puţin probabil ca acest lucru să ducă la deteriorarea relaţiilor ruso-sârbe.

Bogoljub Karic, împreună cu fraţii săi Dragomir, Sreten şi Zoran, era considerat unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri de pe vremea lui Milosevic. În afară de compania Braca Karic, cei patru fraţi deţineau postul de televiziune BK Telekom (mult timp cel mai influent din ţară), un post de radio şi singurul pe atunci operator de telefonie mobilă Mobtel.

Potrivit informaţiilor neoficiale, rulajul anual al holdingului era de 5 miliarde de dolari. O perioadă, Bogoljub Karic a fost chiar ministru al Privatizării. După prăbuşirea regimului Milosevic, fraţii Karic şi-au pierdut poziţiile în Serbia, dar şi-au păstrat posibilitatea de a influenţa asupra politicii, în special prin intermediul mişcării ‘Forţa Serbiei’ creată de ei şi al cărei lider este Bogoljub Karic.

Acuzaţiile împotriva lui Bogoljub Karic au fost formulate la începutul lui 2006, în timpul anchetării activităţii companiei Mobtel: el a fost acuzat de maşinaţiuni financiare, care au prejudiciat statul sârb cu peste 40 de milioane de euro. La scurt timp, autorităţile sârbe au emis un ordin de arestare pe numele lui Bogoljub Karic, însă acesta reuşise deja să părăsească ţara.

Belgradul ştie că Bogoljub Karic se află demult în Rusia, unde solcitase azil încă din februarie 2008. Potrivit Kommersant, nu este o întâmplare că Bogoljub Karic se adresase tocmai atunci autorităţilor ruse pentru sprijin: la acea dată, Moscova declara că refuză să-i extrădeze Belgradului pe fiul şi pe văduva fostului preşedinte iugoslav Milosevic, care primiseră în Rusia statut de refugiaţi.

Serviciul Federal pentru Migraţie al Rusiei nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţiile apărute în Blic, subliniind că legea interzice divulgarea de informaţii care se referă la o persoană fizică.
De altfel, remarcă ziarul Kommersant, acelaşi serviciu comenta cu mult mai multă deschidere cu doi ani în urmă pe marginea refuzului Rusiei de a-i extrăda pe fiul şi pe văduva lui Slobodan Milosevic.

În cazul în care Bogoljub Karic va rămâne într-adevăr în Rusia, el va avea cu ce să se ocupe aici: fratele său mai mare, Dragomir, a devenit la sfârşitul anului trecut developerul principal al companiei de petrol şi gaz ‘Inter’, preluând conducerea filialei sale Itera Investment and Construction and Development Group.
Această companie se ocupă cu dezvoltarea a o serie de obiective, dintre care cel mai important este ‘Minsk-City’ din Belarus (circa 1,5 milioane de metri pătraţi de suprafaţă imobiliară comercială şi investiţii în valoare de 4,8 miliarde de dolari).

În pofida faptului că Moscova refuză deja a treia oară în ultimii doi ani să extrădeze Belgradului persoane date de acesta în urmărire internaţională (în afară de familia Milosevic şi de Karic, Rusia a refuzat, în vara lui 2008, şi extrădarea omului de afaceri Stanko Subotic), este puţin probabil ca noul caz să ducă la deteriorarea relaţiilor ruso-sârbe, este de părere Kommersant.

Serbia este extrem de interesată de cât mai rapida realizare a proiectului South Stream, precum şi de sprijinul acordat de Rusia pe marginea problemei Kosovo. De aceea, Belgradului nu-i convine să se certe cu Moscova din cauza unor ‘figuranţi’, chiar dacă ai unor cazuri penale răsunătoare. Mai mult decât atât, se crează impresia că autorităţile Serbiei nu insistă prea mult asupra extrădării celor enumeraţi, pentru a nu-şi pune aliatul într-o situaţie incomodă, subliniază în final ziarul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata