Centrală termică solară inaugurată de Enel la Siracuza

24

Enel a inaugurat centrala termică solară Arhimede, situată în localitatea Priolo Gargallo (Siracuza – Sicilia), informează un comunicat transmis joi (15 iulie 2010) de companie.

Centrala Arhimede constituie o noutate pe mai multe planuri, fiind atât prima din lume care utilizează săruri topite drept fluid pentru transferul de căldură, cât şi prima care integrează o facilitate în ciclu combinat pe gaze naturale şi o centrală termică solară.
Electricitatea poate fi generată şi în timpul nopţii sau atunci când cerul este înnorat, se afirmă în comunicat, deoarece noua centrală poate colecta şi depozita căldura soarelui timp de mai multe ore.

Centrala solară are o capacitate de circa 5 MW, ceea ce permite economii anuale de 2.100 tone echivalent petrol, reducând emisiile de carbon în atmosferă cu circa 3.250 tone. Centrala termică solară are o suprafaţă de circa 30.000 mp de oglinzi (colectori parabolici) care concentrează lumina soarelui pe tuburi cu o lungime de 5.400 m, care conduc fluidul de sare topită.

Energia termică colectată de sistem produce abur la presiune ridicată, transportat apoi în turbinele centralei pentru a produce electricitate. În timpul zilei, când soarele străluceşte, fluidul termic din rezervorul rece este transportat prin reţeaua de colectori parabolici, unde este încălzit la o temperatură de 550 grade C şi injectat în rezervorul cald. Aici este depozitată energia termică.

Fluidul este apoi preluat din rezervorul cald pentru a produce aburi la presiune şi temperaturi înalte. Centrala poartă numele Arhimede datorită oglinzilor parabolice mari folosite pentru a capta razele soarelui, care amintesc de oglinzile pe care se spune că Arhimede le-ar fi folosit pentru a incendia navele inamice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata