Cenuşă vulcanică: spaţiul aerian britanic din nou parţial închis miercuri

Spaţiul aerian deasupra Scoţiei şi Irlandei de Nord va fi închis miercuri, 5 mai,  începând de la 6.00 GMT, ca urmare a unui nou nor de cenuşă vulcanică venit din Islanda ce a afectat marţi totalitatea aeroporturilor insulei irlandeze şi urmează să continue deplasarea sa spre sud.

Autoritatea de reglementare britanică CAA a anunţat marţi seară închiderea începând de miercuri 6.00 GMT a spaţiului aerian scoţian şi nord-irlandez, fără să dea precizări asupra duratei probabile a acestei suspendări.

Şi Met Office, serviciu meteorologic britanic, estimează „foarte probabil” ca norul să continue deplasarea sa spre sud, ceea ce ar putea afecta aeroporturile din nord-vestul Angliei şi nordul Ţării Galilor în timpul zilei de miercuri.

Previziunile Met Office „arată că densitatea de cenuşă vulcanică în atmosferă deasupra Scoţiei şi Irlandei de Nord va depăşi concentraţia stabilită ca fiind fiabilă de constructorii de motoare” de avioane, a precizat CAA.

Compania low-cost EasyJet a avertizat începând de marţi după-amiază despre „posibile perturbaţii” în programul său de zboruri pentru miercuri în Scoţia.

Zborurile la sosirea şi plecarea de pe aeroporturile irlandeze şi nord-irlandeze, şi din extremul nord al Scoţiei au fost întrerupte marţi de la 6.00 GMT la 12.00 GMT. Această măsură nu a afectat zborurile avioanelor care nu făceau decât să treacă deasupra acestor regiuni, aminteşte AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata