China a interzis mașinile Tesla în complexele militare, din motive de securitate

0

Armata chineză a interzis accesul mașinilor Tesla în complexele sale, invocând îngrijorări de securitate cu privire la camerele instalate pe vehicule, au declarat pentru Reuters două persoane care au văzut notificări ale directivei.
Această mișcare este ultimul semn al controlului crescând al Chinei asupra producătorului de vehicule electrice din SUA, pe fondul tensiunilor cu Washingtonul. Analiștii au spus că seamănă cu măsurile Washingtonului împotriva companiei chineze de telecomunicații Huawei, citând securitatea națională.

Restricțiile militare chineze asupra Tesla au apărut pe măsură ce înalții oficiali chinezi și americani au ținut o reuniune controversată în Alaska, prima astfel de interacțiune de la președinția SUA a lui Joe Biden.

„Presupun momentul anunțului legat cu siguranță de artificiile planificate pentru Anchorage”, a declarat Ian Bremmer, președintele firmei de consultanță Eurasia Group.

Acțiunile Tesla au ajuns la 0,3% după ce au scăzut până la 4,4% în timpul tranzacției.

Producătorul american de mașini electrice a câștigat un sprijin puternic de la Shanghai atunci când a construit prima fabrică de peste mări acolo, în 2019. Sedanul elegant Model 3 al Tesla au fost cel mai bine vândut vehicul electric din țară, înainte de a fi depășit de un vehicul electric micro mult mai ieftin.

Directiva îi recomandă pe proprietari să parcheze autoturismele Tesla în afara proprietății militare, iar rezidenții au fost anunțați săptămâna aceasta, au spus cele două surse, refuzând să fie numiți din cauza sensibilității problemei.

Bloomberg News a raportat mai devreme această mișcare.

Pavel Molchanov, analist la Raymond James & Associates, a declarat că ultimele restricții impuse Tesla sunt o strânsă paralelă cu ostilitatea guvernului SUA față de Huawei cu privire la îngrijorarea că Beijingul ar putea avea acces la infrastructura de telecomunicații din SUA.

„Chiar dacă o astfel de îngrijorare este exagerată, aceasta poate crea o dislocare pentru companiile direct afectate”, a spus el.

În mod separat, Wall Street Journal a raportat că guvernul Chinei restricționează utilizarea mașinilor Tesla de către personalul militar al întreprinderilor de stat din industrii sensibile și agenții cheie.
Nu a fost clar imediat dacă măsura se aplica tuturor acestor facilități. Măsura a avut loc după o revizuire a securității de către guvern a vehiculelor Tesla, se arată în raport, citând oameni familiarizați cu problema.

Tesla a vândut 147.445 de mașini în China anul trecut, sau 30% din totalul livrărilor sale, deși concurența crește de la rivalii interni precum Nio Inc și Geely.

Biroul de informații al Consiliului de Stat din China și Tesla nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Ministerul Apărării din China nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.
Producătorii auto au echipat mai multe vehicule cu camere și senzori care captează imagini din împrejurimile mașinii. Controlul modului în care aceste imagini sunt folosite și unde sunt trimise și stocate este o provocare care apare rapid pentru industrie și autoritățile de reglementare din întreaga lume.

Mașinile Tesla au mai multe camere externe pentru a asista șoferii cu parcarea, schimbarea benzii și alte caracteristici. Directorul executiv Elon Musk a vorbit adesea despre valoarea datelor captate de vehiculele Tesla care pot fi utilizate pentru a dezvolta o conducere autonomă.

Modelul 3 și Modelul Tesla au, de asemenea, camere în oglinda retrovizoare pentru siguranța șoferului, care sunt dezactivate în mod implicit.

„China are o serie de instrumente – unele directe, altele indirecte – pentru a pune greul pe companiile străine, cum ar fi Tesla. Presiunea poate proveni din orice direcție, din orice motiv și în orice moment „, a spus Michael Dunne, director executiv al consultanței ZoZo Go.

O autoritate de reglementare a statului chinez a declarat în februarie că oficialii guvernamentali s-au întâlnit cu reprezentanți ai Tesla privind rapoartele consumatorilor despre incendii ale bateriilor, accelerări neașteptate și eșecuri în actualizările de software.

Musk este programat să vorbească online la o reuniune economică globală anuală găzduită de stat la Beijing, numită China Development Forum. Evenimentul include oficiali chinezi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata