China foloseşte o bacterie „mâncătoare de petrol” în lupta împotriva mareei negre

Autorităţile chineze folosesc peste 23 de tone dintr-o bacterie „mâncătoare de petrol” pentru a lupta împotriva mareei negre din Marea Galbenă produsă în urma exploziei unui oleoduct cauzată de un incendiu survenit vineri, 16 iulie, relatează marţi Xinhua şi AFP.

Accidentul a răspândit circa 1.500 de tone de ţiţei în largul portului Dalian, din nord-estul Chinei, unde zeci de nave de recuperare de petrol şi sute de bărci de pescuit luptă împotriva mareei negre, potrivit Xinhua.

Este pentru prima dată când China recurge puternic la biotehnologie pentru a rezolva o problemă de poluare a mediului prin utilizarea bacteriei ‘mâncătoare de petrol’ în largul portului Dalian, scrie agenţia chineză.

‘Sâmbătă dimineaţă am primit comenzi de la Administraţia pentru siguranţa maritimă’ pentru astfel de bacterii, a declarat Yang Jiesen, şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare al unei companii de biotehnologie din Beijing.

În procesul de ‘biotratare’ sunt folosite microorganisme pentru a distruge anumite molecule toxice prezente în hidrocarburi şi pentru le transforma în substanţe mai puţin nocive, explică Xinhua, conform căreia procedeul a fost deja folosit în lupta împotriva mareei negre provocată în 1989 de Exxon Valdez în Alaska.

Suprafaţa poluată din Marea Galbenă era iniţial de circa 50 de km pătraţi, iar echipele de intervenţie au folosit bariere plutitoare pentru a împiedica avansul mareei negre. Până marţi, cel puţin 460 de tone de petrol fuseseră recuperate.

Accidentul de la Dalian a redus livrările de petrol cu destinaţia sudul Chinei, întrucât portul a fost închis parţial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata