China lansează modulul cheie al stației spațiale planificate pentru 2022

China a lansat joi un modul fără pilot care conține ceea ce va deveni cartier de locuit pentru trei echipaje pe o stație spațială permanentă pe care intenționează să o finalizeze până la sfârșitul anului 2022, a informat presa de stat.

Modulul, denumit „Tianhe”, sau „Armonia cerurilor”, a fost lansat pe Long March 5B, cea mai mare rachetă de transport din China, dimineața, de la Centrul de lansare spațială Wenchang de pe insula sudică Hainan .

Tianhe este una dintre cele trei componente principale ale celei care ar fi prima stație spațială auto-dezvoltată din China, rivalizând cu singura stație în serviciu – Stația Spațială Internațională (ISS).

ISS este susținut de Statele Unite, Rusia, Europa, Japonia și Canada. Chinei i s-a interzis de către Statele Unite să participe.
„(Tianhe) este un proiect pilot important în construirea unei națiuni puternice atât în ​​tehnologie, cât și în spațiu”, a declarat presa de stat Xi Jinping într-un discurs de felicitare.

Tianhe formează principalele locuințe pentru trei membri ai echipajului din stația spațială chineză, care va avea o durată de viață de cel puțin 10 ani.

Lansarea Tianhe a fost prima dintre cele 11 misiuni necesare pentru a finaliza stația spațială, care va orbita Pământul la o altitudine de 340 până la 450 km (211-280 mile).

În misiunile ulterioare, China va lansa celelalte două module de bază, patru nave spațiale cu echipaj și patru nave spațiale de marfă.
Lucrările la programul stației spațiale au început acum un deceniu cu lansarea unui laborator spațial Tiangong-1 în 2011 și mai târziu, Tiangong-2 în 2016.

Ambele au ajutat China să testeze capacitatea de întâlnire spațială și de andocare a programului.

China își propune să devină o putere spațială majoră până în 2030. Și-a intensificat programul spațial cu vizite pe Lună, lansarea unei sonde fără echipaj pe Marte și construirea propriei stații spațiale.

În schimb, soarta îmbătrânirii ISS – pe orbită de mai bine de două decenii – rămâne incertă.

Proiectul urmează să expire în 2024, cu excepția finanțării de la partenerii săi. Rusia a declarat luna aceasta că va renunța la proiect din 2025.

Rusia aprofundează legăturile cu China în spațiu, pe măsură ce cresc tensiunile cu Washingtonul.

Moscova a lovit programul de explorare lunară Artemis, condus de SUA, și a ales să se alăture Beijingului în crearea unui avanpost lunar de cercetare în următorii ani.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata