China şi-a majorat rezervele de aur cu 57% în şase ani

22

Rezervele de aur ale Chinei se situau la 1.658 de tone la finele lunii iunie anul curent, cu 57% mai mai mari decât cele 1.054 tone în luna aprilie 2009, ceea ce plasează China în fața Rusiei, pe poziția a cincea în topul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur din lume, a anunțat vineri Banca centrală a Chinei, care a dezvăluit pentru prima dată în ultimii șase ani care sunt rezervele sale de aur, transmite Bloomberg.

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), SUA au cele mai mari rezerve de aur din lume, 8.133,5 tone.

Chiar dacă aurul nu mai este utilizat pentru a susține bancnotele de hârtie, el este în continuare o parte importantă din rezervele băncilor centrale din SUA și Europa. Unul dintre motivele pentru care China a început să stocheze aur este și planul Beijingului de a diversifica rezervele valutare. În paralel, există presiuni pentru ca yuanul chinez să fie inclus în coșul de valute al Fondului Monetar Internațional, care include dolarul, euro, yenul și lira britanică.

‘Piețele speculează de mai mulți ani cu privire la rezervele de aur ale Chinei, iar până acum Banca centrală a Chinei a fost reticentă să dezvăluie aceste informații’, a declarat Fu Peng, manager de portofoliu la Lianzhan Global Macro Fund Management Co.

Potrivit acestuia, dezvăluirea acestor informații ar putea semnala că China vrea un rol mai important pentru moneda sa la nivel global prin practicarea unei politici de transparență deplină.

China este, de asemenea, cel mai mare producător mondial de aur și, în prezent, se luptă cu India pentru titlul de cel mai mare consumator de aur. În 2014, prețul aurului a înregistrat al doilea an de scădere consecutivă, o premieră după 2000, în condițiile în care dolarul american s-a apreciat pe fondul speculațiilor că Rezerva Federală va majora dobânda de referință pentru prima dată după 2006. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata