China va permite o convertibilitate limitată a yuanului în trei zone comerciale libere

21

China va permite o convertibilitate limitată a yuanului în trei zone comerciale libere (FTZ) – Guangdong, Fujian și Tianjin, după ce Fondul Monetar Internațional a inclus yuanul în rândul monedelor din coșul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere), transmite Reuters.

Într-un document care prezintă planurile de sprijinire a zonelor comerciale libere, Banca Centrală a Chinei (PBOC) a anunțat că încearcă să extindă reformele privind gestionarea valutei și va asista firmele care vor să împrumute yuani peste hotare.

Instituțiile înregistrate în zonele comerciale libere care nu se confruntă cu probleme financiare vor putea converti liber până la 10 milioane de yuani anual, ca parte a reformelor ce vizează deschiderea sistemului financiar.

Yuanul chinez a fost în octombrie a cincea cea mai utilizată monedă pentru tranzacții financiare internaționale, arată un raport publicat de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication on Tuesday (SWIFT).

PBOC va permite instituțiilor financiare și companiilor să împrumute fonduri în yuani de pe piețele offshore dar fondurile nu vor putea fi utilizate pentru investiții pe bursă sau produse de gestionare a averii.

În 30 noiembrie, Fondul Monetar Internațional a anunțat includerea yuanului, din 2016, în rândul monedelor din coșul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacțiile internaționale.

Până acum, coșul FMI cu super-valute includea doar dolarul, euro, lira sterlină și yenul, însă componența sa este revizuită la fiecare cinci ani.

FMI a cerut autorităților chineze să accelereze ridicarea restricțiilor în tranzacționarea liberă a yuanului.

Includerea yuanului în coșul de valute al FMI va pune noi presiuni asupra autorităților de la Beijing, care vor trebui să schimbe modul de comunicare cu investitorii și cu lumea, susțin analiștii.

China s-a angajat să atenueze controlul strâns asupra valorii yuanului și să-și deschidă sistemul financiar.

O provocare semnificativă va fi gestionarea presiunilor pieței pentru o depreciere a yuanului, ținând cont de încetinirea creșterii economiei, după trei luni în care autoritățile au încercat o apreciere a monedei naționale.

Autoritățile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaționale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analiști preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referință la nivel mondial. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata