Chiulitul de la muncă pe motiv de boală fictivă: Anglia, „capitala” absenteismului din Europa

Britanicii invocă o boală fictivă pentru a absenta de la lucru în mai mare măsură decât alte ţări europene, potrivit unui studiu publicat la 14 iulie. Sondajul evidenţiază cultura extraordinară a chiulitului de la muncă în rândul a milioane de britanici şi faptul că mulţi dintre ei chiar nu se deranjează să meargă la muncă, informează Daily Mail de joi.

Lucrătorii din Marea Britanie au acumulat peste 35 de milioane de aşa numite „sickies” („zile libere pe motiv boală fictivă”) anul trecut, echivalentul cel puţin al unei zile libere pentru fiecare lucrător.
După cât se pare, numărul de zile pierdute pentru invocarea unor boli fictive în Anglia a fost agravat de Cupa Mondială. De fapt, mulţi nu îşi iau o singură zi liberă, iar alţii îşi iau câteva săptămâni pe an, în pofida faptului că sunt perfect sănătoşi.

Sondajul, realizat de specialişti de la Aon Consulting, a investigat numărul de „zile libere pe motiv de boală fictivă” în zece ţări – Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie. În total, lucrătorii europeni îşi iau în jur de 122 de milioane de „sickies” pe an – iar britanicii reprezintă aproape 30% dintre ei.

De exemplu, un muncitor britanic este de peste patru ori mai mult susceptibil să se prefacă bolnav pentru a obţine timp liber de la locul de muncă decât forţa de muncă „cea mai onesă” din Europa, cea daneză.
Când au fost întrebaţi de ce şi-au luat cea mai recentă zi liberă la locul de muncă, numai jumătate au declarat că pentru „o boală reală fizică sau mintală”. Toţi ceilalţi s-au prefăcut bolnavi, mulţi spunând că au îngrijit un alt membru al familiei, de obicei un copil sau un părinte vârstnic.

Aon a precizat că cifrele sunt susceptibile de a fi „estimări moderate”. „Peste 35 de milioane de zile luate drept concediu medical fictiv costă economia Marii Britanii milioane de lire. Aceste cifre sunt, probabil, estimări moderate, având în vedere numărul de persoane care nu recunosc că să prefac a fi bolnave.
Angajatorii ar trebui să abordeze cu toată seriozitatea problemele de sănătate şi absenţă de la locul de muncă, în contextul în care ele au un impact grav asupra eficienţei muncii şi le afectează bugetele”, a declarat Peter Abelskamp, directorul pentru sănătate şi beneficii de la Aon Consulting.

În opinia sa, este posibil ca în perioada Cupei Mondiale numărul bolnavilor fictivi să fi fost chiar mai mare. Totodată, absentarea de la muncă pe motiv de boală fictivă tinde să fie mai probabilă într-o zi de vineri sau luni, care le permite lucrătorilor să se bucure de un weekend lung, fără să îşi ia concediu pentru o zi.
La sondaj au luat parte peste 7.500 de lucrători, peste 1.000 provenind din Marea Britanie.

Un raport recent realizat de grupul de lobby de afaceri CBI a constatat că lucrătorii din sectorul public, care reprezintă mai mult de unul din cinci din forţa de muncă a ţării, îşi iau mai multe „sickies” decât cei din sectorul privat. Lucrătorii din sectorul public au avut o medie de 8,3 zile de absentare pe motiv de boală anul trecut, comparativ cu 5,8 zile în sectorul privat.

CBI a subliniat nivelul înalt de absenteism pe motiv de boală în sectorul public, într-un moment în care finanţele publice din Marea Britanie se apropie de punctul critic. El estimează că ar putea fi economisite în jur de 5,5 miliarde de lire până în anul fiscal 2015-2016. Raportul CBI, publicat în fiecare an, a constat că doar o treime din şefi cred că motivele de boală invocate pentru a absenta de lucrătorii lor sunt „autentice”.
Aproximativ jumătate au spus că există o „anumită sau posibilă” legătură între zilele de boală şi weekenduri, vară, Crăciun şi vacanţe şcolare. În general, costul pentru zilele de boală a fost anul trecut de 16,8 miliarde de lire, egal cu un cost direct de aproximativ 595 de lire pe lucrător, un nivel record, potrivit Daily Mail.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata