Ciclon tropical rar va lovi Australia de Vest

Australia de Vest se pregătește pentru ciclonul tropical Seroja, care urmează să aterizeze duminică seara.

Se așteaptă ca Seroja să aibă efecte pe scară largă în regiune duminică seara, ora locală și peste noapte, pe măsură ce progresează spre sud-est, pe uscat.

Cu doar câteva zile în urmă, același ciclon a făcut ravagii asupra Indoneziei. Vânturile puternice și ploile abundente au declanșat inundații și alunecări de teren.

Mii de oameni au fost strămutați și peste 100 de case au fost grav avariate când ciclonul a lovit țara respectivă.

Ciclonii tropicali au impact anual pe coasta de nord a Australiei. Cu toate acestea, coasta sud-centrală a Australiei de Vest nu vede ciclonii tropicali la fel de frecvent, mai ales cu puterea pe care o are Seroja.

Citeste si:  Autorităţile ruse lansează un ghid de "selfie fără pericole", după o serie de accidente mortale

Seroja, duminică devreme va provoca vânturi în jur de 110 km / h, ceea ce echivalează cu o furtună tropicală de vârf în Oceanul Atlantic. Se așteaptă ca furtuna să se intensifice pe măsură ce accelerează spre coastă și ar putea atinge 120 km / h (75 mph), ceea ce echivalează cu un uragan de categoria 1 minim în Atlantic.

„Se prognozează o scurtă perioadă de intensificare în următoarele 12 ore, pe măsură ce sistemul se mută într-un mediu de forfecare mai favorabil”, a avertizat Centrul Comun de Avertizare pentru Taifunuri pe site-ul său web.
Biroul de Meteorologie (BOM) din Australia a emis o avertizare de vânt cu forță de uragan pentru coasta Gascoyne. Au fost emise avertizări de vânt de furtună pentru Ningaloo Coast și Geraldton Coast.

Citeste si:  Supraviețuitorii din Auschwitz marchează aniversarea online din cauza temerilor legate de pandemie

„Oamenii de pe coasta dintre Coral Bay și Lancelin ar trebui să se pregătească acum pentru o perioadă de vânturi distructive care ar putea provoca daune semnificative caselor și bunurilor și ploi abundente care ar putea duce la inundații devastatoare”, a avertizat Biroul de meteorologie vineri.
Locuitorii de-a lungul coastei de vest ar trebui, de asemenea, să fie pregătiți pentru vânturi periculoase, eroziune de coastă și furtuni.

Au trecut mai bine de cinci ani de când această zonă din Australia de Vest a simțit impactul unui ciclon tropical.
În 2015, ciclonul tropical Olwyn a adus ploi abundente și vânturi puternice în multe dintre aceleași zone care se așteaptă să fie lovite de Seroja.

Sursa: CNN
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner