Circa 24% dintre locuitorii CSI râvnesc să muncească în străinătate, iar 13% vor să plece definitiv din patrie

Circa 70 de milioane sau 24 la sută dintre locuitorii Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi Georgiei, retrasă anul trecut din Comunitate, ar dori să plece provizoriu la muncă în străinătate, rezultă dintr-un recent studiu al Gallup, realizat pe un eşantion de 13.200 de persoane (minim 1.000 din fiecare stat membru).

Alte 13 la sută dintre locuitorii CSI se gândesc să-şi părăsească patria pentru totdeauna. Cel mai mare număr de doritori să-şi caute în străinătate un loc provizoriu de muncă se înregistrează în Republica Moldova: 53%. Armenia, în schimb, este lider în ceea ce priveşte numărul celor care doresc să-şi părăsească ţara pentru totdeauna: 39% dintre locuitori, precizează cotidianul rus Novâie Izvestia.

Experţii ruşi sunt de părere că o năzuinţă atât de mare spre emigrare este determinată de situaţia economică instabilă din ţările membre ale CSI. ‘Aceeaşi Armenie este o ţară foarte culturală, încă cu o economie extrem de ‘incultă’ şi cu posibilităţi limitate’, declară pentru Novâie Izvestia directorul Institutului pentru programe economice şi de politică socială, Serghei Smirnov.

În ceea ce priveşte Rusia, Smirnov consideră că astăzi sunt mult mai puţini doritori să plece din această ţară decât la începutul anilor 1990. Situaţia a fost influenţată şi de faptul că Rusia a devenit în mod obiectiv o ţară mai dezvoltată, şi de autoevaluarea mai lucidă a cetăţenilor ruşi cu privire la perspectivele lor în străinătate. Majoritatea ruşilor, subliniază Smirnov, conştientizează că ‘nu au nici calificarea, nici mentalitatea care se cere în Occident şi că nimeni nu-i aşteaptă acolo cu braţele deschise’.

Cei mai patrioţi s-au dovedit, oricât de ciudat ar părea, locuitorii republicilor asiatice din CSI. Pentru totdeauna doresc să plece din ţară doar 9% dintre tadjici, 6% dintre uzbeci şi 5% dintre turkmeni. Să muncească provizoriu în străinătate nu ar refuza 28% dintre tadjici, 24% dintre uzbeci şi 19% dintre turkmeni. Aceste cifre par mici ţinând cont de numărul extrem de mare de cetăţeni din republicile Asiei Centrale care lucrează în prezent pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Smirnov explică astfel acest lucru: ‘Atunci când în Rusia vin turişti din China, pentru a desfăşura un sondaj de opinie în rândul lor este nevoie de o permisiune specială din partea însoţitorului de grup. La fel şi în cazul republicilor din Asia Centrală: dogmele ideologice şi lipsa drepturilor modifică rezultatele sondajelor’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata