Cod roşu de caniculă în Italia şi Croaţia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Italia că Serviciul Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene a anunțat temperaturi foarte ridicate în majoritatea regiunilor italiene, în special în zonele din nord-vestul țării.

Potrivit unui comunicat al MAE remis vineri , în câmpia Padului sunt anunțate temperaturi de peste 36-38 de grade C în timpul zilei, cu tendință de caniculă în orele după-amiezii și seara. Meteorologii avertizează că noul val de căldură africană va aduce în peninsulă cele mai ridicate temperaturi din această vară.

Maximele de temperatură sunt prevăzute pentru zilele de vineri și sâmbătă. În marile centre urbane din regiunile Piemonte, Lombardia și în nordul Toscanei se pot înregistra temperaturi până la 40 de grade C, avertizează MAE.

„De duminică sunt așteptate fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, cu caracter local, în special în zonele din nord-vestul țării, începând din zona subalpină și extinzându-se treptat spre câmpia piemonteză și lombardă. Există pericolul de ploi torențiale, cu cantități mari de apă pe metrul pătrat. Reamintim că fenomene atmosferice extrem de violente de acest fel s-au produs în regiunea Veneto și la Florența săptămânile precedente”, se precizează în comunicatul citat.

Traficul rutier este codificat cu nivel roșu pentru acest sfârșit de săptămână și pentru cel viitor.

„Vineri, pe două dintre principalele autostrăzi italiene, A1 (Milano-Napoli) și A14 (Bologna-Taranto), s-au înregistrat accidente de circulație care au produs cozi kilometrice, forțele de ordine și autoritățile sanitare intervenind pentru a acorda asistență călătorilor obligați să stea mai multe ore blocați pe autostradă”, se spune în comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații, recomandări de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.

De asemenea, Institutul Meteorologic local din Croaţia a emis o avertizare privind un nou val de căldură, care va traversa teritoriul croat începând de vineri și se prognozează să se manifeste cel puțin în următoarele șapte zile, fiind emis cod roșu de caniculă.

onform unui comunicat al MAE transmis vineri , zonele din jurul Knin, Rijeka, Split și Dubrovnik vor avea temperaturi extrem de ridicate, mai mari de 35 de grade C.

Totodată, sunt așteptate temperaturi extreme, care vor depăși 35 de grade C în cea mai mare parte a țării, inclusiv în regiunile Zagrebului și Slavoniei.

MAE precizează că au fost emise avertizări cod roșu de caniculă de vineri până luni pentru regiunile Dubrovnik, Knin, Rijeka, Split, iar pentru regiunile Zagreb și Karlovac, sâmbătă și duminică.

De asemenea, au fost emise avertizări cod portocaliu de temperaturi ridicate de vineri până luni pentru regiunile Osijek și Gospic.

În comunicatul MAE se mai arată că restul teritoriului croat se află, de asemenea, sub avertizare meteorologică cod galben.

MAE recomandă cetățenilor români să consulte paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat , Companiei Naționale Croate de Căi Ferate — , Autorității Portuare Croate — și a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr), precum și site-ul de specialitate www.meteoalarm.eu, pentru a obține informații actualizate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata