Comisarul european pentru migraţie anticipează „un dezastru” dacă nu va exista un consens la summitul UE-Turcia

Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a atras vineri, 26 februarie, atenţia că va fi „un dezastru” în Europa dacă nu va exista un consens la summitul extraordinar dintre Uniunea Europeană şi Turcia privind criza imigranţilor la 7 martie la Bruxelles, relatează AFP.

„Dacă nu vor exista convergenţă şi înţelegere la 7 martie, vom suferi un dezastru”, a spus Avramopoulos într-o conferinţă de presă la Delphes, în centrul Greciei, în contextul în care între statele din UE există disensiuni puternice pe subiectul imigranţilor.

Uniunea Europeană va încerca la 7 martie să ajungă la un acord cu Ankara pentru o acţiune comună în vederea limitării celei mai grave crize migratorii din istoria blocului comunitar.

„Totul va fi judecat la 7 martie (…) Este nevoie de o discuţie pentru a împărţi responsabilitatea între (statele membre), o condiţie pentru a începe să găsim o soluţie la problemă”, a subliniat Avramopoulos.

Grecia şi-a înăsprit din nou tonul vineri faţă de Austria pe subiectul refugiaţilor, refuzând să îl primească pe ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner.

Refuzul survine la o zi după ce Atena şi-a rechemat ambasadoarea la Viena pentru ‘consultări’, în semn de protest împotriva organizării de către Austria, miercuri, a unei reuniuni a ţărilor din Balcani consacrată crizei migratorii şi de la care Grecia a fost exclusă.

Tensiunile puternice dintre Atena şi Viena au aruncat o umbră şi asupra întâlnirii de joi de la Bruxelles a miniştrilor de interne din UE, menită a pune capăt poziţiilor contradictorii în faţa afluxului de imigranţi care riscă să declanşeze o criză umanitară de mare amploare.

Premierul grec Alexis Tsipras a ameninţat miercuri că va refuza orice acord european dacă povara crizei migratorii „nu va fi împărţită proporţional” de statele membre ale Uniunii Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata