Comisia Europeană sesizează Franţa în justiţie pentru tratarea necorespunzătoare a apelor uzate

Bruxellesul a dat vineri (20 noiembrie 2009) in judecata Franta in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg (CEJ) pentru deficientele existente in tratarea apelor uzate din 64 de aglomerari urbane, printre care se numara Bordeaux, Lyon, Avignon si Ales, releva un comunicat al Uniunii Europene, informeaza AFP.

“Apele urbane reziduale netratate pot reprezenta un pericol pentru sanatatea cetatenilor europeni si pentru mediu. Noi trebuie sa garantam acelasi nivel de tratare a apelor urbane reziduale in toata Uniunea Europeana”, a reamintit comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. “Este inacceptabil ca statele membre sa nu se conformeze legislatiei. Le cer insistent sa ia masuri pentru remedierea acestei situatii”, a adaugat el.

Comisia Europeana si-a subliniat cu aceasta ocazie preocuparea veche de mai multi ani referitor la lacunele Frantei in materie de mediu. O prima scrisoare de avertisment a fost trimisa Frantei in iulie 2004 si o a doua in decembrie 2008. Conform termenilor legislatiei europene, Franta ar fi trebuit sa puna in functiune inainte de 31 decembrie 2002 sisteme de colectare si tratare a apelor uzate din zonele urbane cu peste 15.000 de locuitori.

Comisia Europeana a mai trimis miercuri “un prim avertisment scris” unui numar de cinci state pentru “tratarea inadecvata” a apelor din orasele mai mici. Franta a fost din nou criticata, alaturi de Belgia, Luxemburg, Portugalia si Germania. Orasele de mici dimensiuni erau obligate sa se conformeze legislatiei europene pâna la 31 decembrie 2005.

Apele reziduale netratate pot fi contaminate cu bacterii si virusi periculosi, a amintit Comisia. Ele contin nutrienti precum azotatul de fosfor susceptibili de degradarea apei dulci potabile si a mediului marin, favorizând proliferarea algelor care sufoca alte forme de viata. De altfel, Bruxelles-ul a cerut vineri tarilor UE sa aplice mai bine legislatia europeana in materie de deseuri.

În rapoartele sale, Comisia a notat ca primeste cu regularitate plângeri de la cetateni si de la Parlamentul European, legat de proasta gestionare a deseurilor. Ea a criticat mai ales faptul ca echipamentele electrice si electronice, autovehiculele uzate sau ambalajele nu fac intotdeauna obiectul unei colectari separate. “S-a constatat de asemenea si un numar important de transferuri ilicite de deseuri”, a mai remarcat executivul european.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata