Comisia Europeană va recupera 102 milioane euro de la trei state membre reprezentând cheltuieli în cadrul PAC

23

O sumă totală de 102 milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite în mod incorect de statele membre, va fi recuperată de Comisia Europeană de la Grecia, Irlanda și Slovenia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Acești bani vor reveni la bugetul UE, deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu controlul cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect.

Cele mai semnificative corecții individuale sunt în cazul Greciei, 92,86 milioane de euro, sumă din care 88,96 milioane de euro sunt imputate țării din cauza controalelor insuficiente la fața locului, precum și din cauza deficiențelor sistemului de identificare a parcelelor agricole (LPIS-GIS). La polul opus se situează Irlanda de la care CE va recupera doar 1,06 milioane de euro.

Statele membre sunt responsabile cu gestionarea majorității plăților din cadrul PAC, mai ales prin intermediul agențiilor lor de plăți. De asemenea, statele membre sunt responsabile cu controalele, de exemplu cu verificarea cererilor de plăți directe ale fermierilor. Comisia desfășoară peste 100 de audituri în fiecare an, verificând dacă controalele și reacțiile în ceea ce privește deficiențele sunt suficiente, și are dreptul să recupereze fonduri ulterior dacă auditurile constată că reacțiile statului membru nu sunt suficiente pentru a garanta că fondurile UE au fost cheltuite în mod adecvat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News