Companiile private din România primesc cu multumire vestea privind pachetul de intrajutorare al FMI

 
Stirea ca România va apela la Fondul Monetar International (FMI) pentru ajutor  vine  ca  o usurare  pentru companiile  private  românesti aflate  intr-o situatie financiara proasta, multe dintre acestea plângându-se de dificultati in accesarea creditelor, noteaza cotidianul britanic Financial Times (FT).
România  ar  putea  primi aproximativ  20  de  miliarde  de  euro  in  cadrul  pachetului  de intrajutorare al FMI, ca rezultat al negocierilor dintre Bucuresti si FMI, care urmeaza sa se reia miercuri.
 
Pachetul de sustinere multilateral, noteaza FT, citând un oficial apropiat acestei probleme, menit sa evite criza economica intr-una dintre cele mai sarace tari ale Uniunii Europene, va fi probabil similar ca marime cu cel de 20 de miliarde, oferit Ungariei, in luna noiembrie.
 
Potrivit sursei citate de FT, guvernul de la Bucuresti si FMI au ajuns la un acord in privinta „parametrilor  cantitativi  generali”  ai  pachetului  de  intrajutorare,  in  timpul  vizitei  efectuate  la Washington de o delegatie a guvernului român, saptamâna trecuta. Pe parcursul urmatoarelor zece zile, expertii institutiilor implicate, care includ FMI , Comisia Europeana si Banca Mondiala, se vor afla in România pentru a perfecta detaliile finale.
 
„Acordul va oferi României timpul necesar implementarii politicilor… fara a trebui sa se uite peste umar sa vada daca vine criza”, a precizat oficialul.
Pe de alta parte, noteaza FT, guvernul de la Bucuresti nu a oferit nici o indicatie despre cât de mare va fi pachetul de intrajutorare.
 
Prin apelul la FMI, România devine a patra tara est-europeana, aminteste FT, dupa Ungaria, Ucraina si Letonia, care apeleaza la institutiile  internationale  pentru sprijin de  la debutul crizei financiare.
Pachetul de intrajutorare se va desfasura pe o perioada mai lunga decât perioada de 17 luni alocata pentru Ungaria, a declarat oficialul amintit , fara a intra in detalii.
 
La  rândul lor,  Banca  Europeana  pentru  Reconstructie  si Dezvoltare (BERD)  si Banca Europeana pentru Investitii (BEI) vor contribui la program, oferind finantare sectorului privat din România si institutiilor financiare. FT noteaza ca se vorbeste de faptul ca BERD s-ar afla in discutii cu Banca Comerciala Româna (BCR), cea mai mare banca din România si totodata singura cea mai mare subsidiara a bancii austriece Erste, in privinta unui imprumut de pâna la 150 de milioane de euro.
Guvernul de la Bucuresti, aminteste publicatia britanica, vizeaza pentru 2009 un buget de 2% din PIB.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata