Conferința Geneva-2: Dialog al surzilor la Montreux privind Siria

Prima reuniune între reprezentanți ai regimului sirian și ai opoziției în exil, ce urmărește găsirea unei soluții politice pentru conflictul sângeros din Siria, a fost dominată de un veritabil război al cuvintelor și de imposibilitatea găsirii unei poziții comune cu privire la soarta președintelui sirian Bashar al-Assad, informează AFP miercuri, după debutul conferinței internaționale de pace denumite ‘Geneva -2’.

‘Retorică incendiară’, ‘elucubrații agresive’, acuzații de ‘trădare’: conferința de pace Geneva-2 de la Montreux, Elveția, a avut un început dificil într-o atmosferă tensionată. Reuniți pe malul Lacului Leman, reprezentanți ai 40 de țări și organizații nu au avut nevoie de prea mult timp pentru a constata prăpastia uriașă între actualul regim de la Damasc și opoziția siriană în exil.

În deschiderea conferinței, secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a referit la ‘o zi a speranței’ venite după trei ani de ciocniri sângeroase soldate cu peste 130.000 de morți și milioane de refugiați.

Rusia și Statele Unite, care au avut inițiativa organizării acestei conferințe, au cerut de asemenea sirienilor să profite de o oportunitate ‘istorică’, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov avertizând însă că negocierile nu vor fi ‘nici simple, nici rapide’.

Odată cu intervenția secretarului de stat american John Kerry, tonul s-a schimbat. ‘Bashar al-Assad nu va face parte din guvernul de tranziție. Este imposibil, de neimaginat, ca omul care a condus astfel de violențe împotriva propriului popor să-și păstreze legitimitatea de a guverna’, a afirmat Kerry.

La această declarație, șeful diplomației siriene Walid Muallem i-a replicat brusc: ‘Domnule Kerry, nimeni nu are dreptul de a conferi sau retrage legitimitatea unui președinte (…) cu excepția sirienilor’.

Rusia și SUA au continuat astfel să se opună interpretării principiilor prevăzute în iunie 2012 în cadrul primei conferințe de la Geneva. Occidentalii vorbesc despre formarea unui guvern de tranziție fără Bashar al-Assad, o condiție respinsă de ruși și de sirienii pro-Assad.

Reuniunea de la Montreux urmează să continue vineri la Geneva când la negocieri vor participa doar cele două delegații siriene și emisarul special al ONU și Ligii Arabe Lakhdar Brahimi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata