Congresul mondial al Moşilor Crăciuni începe astăzi

19

Luna iulie este una foarte încărcată pentru Moş Crăciun, bătrânelul simpatic ce aduce daruri celor care au fost cuminţi, în decembrie. Moşul îşi trasează agenda cu mult timp înainte, în aşa fel încât să facă faţă tuturor obligaţiilor pe care trebuie să le onoreze.

În perioada 19-21 iulie, Moş Crăciunii din toată lumea sunt invitaţi în Danemarca, la Bakken, în apropiere de Copenhaga, pentru Congresul mondial al Moşilor Crăciuni.

Manifestarea este organizată de către fundaţia ‘Santa Claus din Groenlanda’, singura care îi autorizează pe Moşi.

Activitatea acestui corp de control al Moşilor Crăciuni, înfiinţat în 1991, există cu sprijinul Poştei din Groenlanda, al TELE Greenland şi al Biroului Naţional de Turism din Groenlanda. În Groenlanda există chiar o şcoală a Moşilor Crăciuni, ai cărei absolvenţi, devin, automat, Moşi Crăciuni autorizaţi.

Aceste activităţi legate de Moş Crăciun au fost organizate pentru dezvoltarea turismului în Groenlanda.
Moş Crăciun face de toate, însă un lucru îi este imposibil: să fie în acelaşi moment în mai multe locuri.

Pentru a depăşi acest handicap, Moşul îşi alege reprezentanţi, care să îi promoveze interesele şi să îl înlocuiască în misiunea de pe 25 decembrie.

Pentru autorizare, Moşii trebuie să treacă de o serie de teste deloc uşoare, pentru că miza este una importantă.

Generozitatea este una din calităţile incontestabile ale moşului, aşa că una din probe este colectarea unei sume cât mai mare de bani pentru ajutorarea celor nevoiaşi.

La mijlocul verii, după ce au obţinut autorizaţia, 120 de Moşi Crăciuni organizaţi în asociaţii locale, îşi iau valiza şi se deplasează în Danemarca, pentru a schimba opinii cu omonimii din alte ţări şi pentru a trasa liniile directoare ale sezonului de iarnă ce se apropie cu paşi repezi.

Moşii vin din El Salvador, Groenlanda, Germania, Irlanda, Norvegia, Italia, Japonia, Olanda, SUA şi multe, multe ţări ale globului.

Toţi trebuie să fie autorizaţi, alfel nu au voie să intre în sala de congres sau să participe la diferitele manifestări.
Pe lângă întrunirile oficiale, bătrâneii participă la o paradă şi au parte de o baie pe cinste, în mare – printre altele.
În ultima zi a Congresului este desemnat ‘Moşul Crăciun al anului’, care se va deplasa în Finlanda.

Santa Oji-San, pentru japonezi, Pere Noel, pentru francezi, Svaty Mikalas, pentru polonezi, Sinterklaas, pentru olandezi, Sheng Dan Lao Ren, pentru chinezi, Joulupukki, pentru finlandezi – indiferent de numele pe care Moş Crăciun îl poartă la diferitele popoare, cartierul său general se află în dreptul Paralelei 66, în oraşul lapon Rovaniemi, din Finlanda.

Moşul anului 2005 va fi înlocuit, sau nu (depinde de voturile celorlalţi moşi), la ediţia viitoare.

Jurnaliştii pot, cu această ocazie, să ia un interviu Moşului preferat.

La închiderea manifestării, are loc un bal al Moşilor Crăciuni, la care participă, pe lângă Moşii autorizaţi, oameni obişnuiţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata