Consumul de migdale, nuci şi alune determină o ameliorare a colesterolului

19

Consumul de nuci, migdale şi alune determină o ameliorare a nivelului colesterolului, potrivit rezultatelor preliminare a 25 de teste clinice, publicate luni. Aceste alimente sunt bogate în proteine vegetale, mai ales acizi graşi nesaturaţi, în fibre, minerale, vitamine şi alte elemente ca antioxidanţii, precizează autorii studiului apărut în Archives of Internal Medicine.

‘Consumul acestor fructe face obiectul cercetărilor datorită capacităţii lor de a scădea colesterolul sanguin şi reduce astfel riscul de boli cardiovasculare’, explică doctorul Joan Sabate de la Universitatea Loma Linda din California. Fa a analizat rezultatele celor 25 de teste clinice, care au implicat consumul acestor alimente, desfăşurate în 7 ţări şi la care au participat 583 persoane cu niveluri scăzute sau ridicate ale colesterolului.

În cadrul testelor, au fost comparate datele strânse de la un grup de persoane care nu au consumat alimentele respective şi de la altul, care consumase diferite cantităţi de nuci, migdale şi alte produse echivalente. Nimeni nu lua medicamente împotriva colesterolului.
Participanţii la studiu au consumat în medie 67 g de migdale, nuci sau alte fructe cu coajă tare pe zi, ceea ce a determinat o scădere medie cu 5,1% a nivelului total de colesterol.

Trigliceridele, grăsimile care circulă în sânge şi provin mai ales din asimilarea corpilor graşi, a zaharurilor şi a alcoolului, au scăzut cu 10,2% la persoanele care aveau niveluri ridicate (cel puţin 150 mg/dl), dar cu mai puţin la cele cu niveluri mai mici.
‘Cel mai puternic efect al consumului de migdale, nuci şi alune a fost observat la persoanele care aveau un nivel ridicat al colesterolului rău (colesterolul LDL – lipoproteine de mică densitate), un indice de masă corporală scăzut şi un regim alimentar occidental’, spun autorii studiului. Se recomandă astfel ‘includerea acestor alimente în regimuri alimentare terapeutice pentru ameliorarea nivelului de colesterol, pentru că pot reduce riscul de boli cardiace’, încheie ei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata