Convorbirile telefonice vor muri, înving SMS-urile şi email-urile

30

Odată, o convorbire telefonică prelungea viaţa, acum convorbirea este pe cale de dispariţie, informează Corriere della Sera în ediţia de joi. „Oficial, convorbirea telefonică a muriť’, a declarat Clive Thompson în revista tehnologică britanică Wired, ajungând la această concluzie după ce şi-a examinat propria factură.

„În urmă cu 10 ani, avea 15 pagini, deoarece existau şi 20 de apeluri interurbane pe zi. Acum are cel mult trei pagini”, spune el. Thompson a menţionat o anchetă a agenţiei Nielsen din care rezultă că de acum cu celularul faci orice dar telefonezi puţin. Conversaţia standard durează un minut şi jumătate, anterior fiind dublu. Thompson spune că a văzut cu ochii lui „un întreprinzător de 20 de ani care a tastat cel puţin 30 de secunde înainte de a găsi comanda pentru a apela un număr”.

Mai ales tinerele generaţii îşi vorbesc prin SMS-uri, chat, video şi social network. Necazul cu apelul telefonic este că nu ştii dacă destinatarul este liber sau angajat în altă convorbire. Cei sunaţi îl consideră adesea incomod. Mai bine te anunţi printr-un mesaj.
Această tendinţă a fost confirmată de sociologul expert în media Mario Abis. „Se scurtează timpul tuturor media, fragmentat în multe mici porţiuni. Comunicaţiile sunt tot mai scurte din cauza grabei. Limbajul însuşi se contractă deoarece sunt prea multe lucruri de spus”, a afirmat el.

Discursul însă este mai amplu. „Tinerii preferă să nu telefoneze deoarece costă prea mult iar din punct de vedere cultural comunicaţia scrisă prevalează asupra celei verbale şi pentru că este monodirecţională. Toţi vorbesc şi puţini vor să asculte, are loc o serie lungă de monologuri”, afirmă Abis.
Giuliano Noci, profesor de marketing la Universitatea Politehnică, remarcă faptul că „telefonul, odată cu era smartphone-ului, este pe cale să-şi piardă funcţia de utilizare originară.

Oamenii nu mai vorbesc unii cu alţii ci privesc, acţionează pe tastatură şi devin un PC cu care să te conectezi chiar în mişcare. Oferă un conţinut care anterior se găsea în altă parte. Pe viitor va fi strategic pentru cumpărături, va furniza informaţii despre un produs în timp ce-l priveşti pe un raft”.
Scenograful italian Enrico Vanzina spune că „acest târg al celularelor părea preludiul unei conversaţii continue globale dar în schimb oamenii se pierd în haosul tarifelor, au obsesia că sunt spionaţi şi localizaţi – cu i-phone se poate, am văzut chiar eu – şi se limitează la a trimite SMS-uri foarte scurte, scrise foarte prost.

Suntem cu siguranţă nişte troglodiţi”, afirmă el. „Combinaţii hibride” precum videoapelurile cu PC, smartphone-ul şi deja răspânditul Skype câştigă teren. Potrivit Wired, vom avea convorbiri lungi şi continue cu persoane care vor vedea când suntem conectaţi. Va fi o viaţă stânjenitoare însă. Poate că nu vom dori să ni se vadă tot timpul faţa pe ecrane. Sunt momente în care te mulţumeşti să exişti doar cu vocea.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News