COP21: Barack Obama cere liderilor lumii „să fie la înălţimea mizelor” încălzirii planetei

25

Președintele american Barack Obama a adresat luni, 30 noiembrie, un apel liderilor lumii să fie la înălțimea mizelor pe care le impune încălzirea fără precedent a planetei, transmite agenția France Presse.

Avem puterea de a schimba viitorul nostru aici și astăzi, însă numai dacă noi ne vom ridica la înălțimea mizei, a spus președintele american în fața a peste 150 de lideri din întreaga lume, reuniți la Bourget, în apropiere de capitala Franței, în cea mai mare reuniune internațională destinată problemelor climatice.

Liderul celui de-al doilea cel mai poluant stat al planetei, după China, a respins ferm argumentul potrivit căruia lupta împotriva schimbărilor climatice ar fi o nouă veste proastă pentru economie.

‘Am dovedit că nu există niciun conflict între creșterea economică puternică și protecția mediului. Am separat argumentele vechi de lipsa acțiunii (…). Acest lucru ar trebui să ne dea speranță’, a mai spus Barack Obama.

Citându-l pe Martin Luther King care spunea că un moment vine întotdeauna prea târziu pentru a acționa, Barack Obama a spus că ‘dacă noi acționăm aici, dacă noi acționăm imediat (…) atunci nu este prea târziu’. ‘Știind că generația următoare va beneficia de ceea ce facem noi aici, nu ne putem imagina o recompensă mai plăcută’, a mai spus președintele american.

SUA și-au asumat reducerea cu 26%-28% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2025, raportat la anul 2005. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News