Coreea de Nord îi solicită noii administrații americane să înceteze jocurile de război dacă dorește să „doarmă liniștită”

5

Sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, a criticat exercițiile militare în curs de desfășurare în Coreea de Sud și a avertizat noua administrație americană că mirosul de război care străbate granița nu va ajuta la aducerea păcii, au informat marți știrile statului.
Declarația lui Kim a fost primul mesaj public al Nordului către Washington de când președintele Joe Biden a preluat funcția în ianuarie. A fost livrat cu o zi înainte ca secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin să sosească la Seul pentru primele discuții cu omologii sud-coreeni.

„Profităm de această ocazie pentru a avertiza noua administrație americană care încearcă din răsputeri să degajeze miros de pulbere în țara noastră”, a declarat Kim într-un comunicat al agenției de știri de stat KCNA. „Dacă vrea să doarmă liniștită în următorii patru ani, ar fi bine să se abțină de la a provoca o duhoare la primul său pas”.

Cu toate imaginile cuvintelor lui Kim, exercițiul militar comun de primăvară început săptămâna trecută s-a limitat la simulări pe computer din cauza riscului de coronavirus, precum și a eforturilor continue de a interacționa cu nordul.

Dar mesajul ei era clar.

„Exercițiile de război și ostilitatea nu pot merge niciodată cu dialogul și cooperarea”, a spus Kim Yo Jong.
Când a fost întrebat despre declarația lui Kim Yo Jong, Blinken a declarat într-un briefing la Tokyo că este conștient de comentariile ei, dar că este mai interesat să audă ce cred aliații și partenerii Americii despre Coreea de Nord.

Blinken și Austin călătoresc în Asia săptămâna aceasta pentru discuții de politică externă și securitate cu aliații din Japonia și Coreea de Sud, printre alte opriri.

Se așteaptă ca noua administrație americană să încheie o revizuire a politicii Coreei de Nord în săptămânile următoare. Și Blinken a spus că Washingtonul are în vedere dacă o presiune suplimentară asupra Coreei de Nord ar putea fi eficientă.

Momentul comentariilor lui Kim pare să fie conceput pentru a se asigura că, Coreea de Nord va fi în fruntea agendei Blinken și Austin când vor ateriza în Seul, a declarat Ramon Pacheco Pardo, expert în Coreea la King’s College din Londra.

„Până în prezent, discuția se concentra pe The Quad, care se ocupă de revizuirea politicii Chinei și Coreei de Nord”, a spus el. „Acum declarația lui Kim va fi esențială în cadrul discuțiilor”.

Coreea de Nord a respins până acum rugămințile din partea Statelor Unite de a se angaja în dialog, a declarat luni Casa Albă, întrucât o răceală în relațiile care au început sub președintele de atunci, Donald Trump, s-a extins până la președinția lui Joe Biden.

Liderul Kim Jong Un a avut trei întâlniri la nivel înalt cu Trump și a schimbat o serie de scrisori, dar statul cu armă nucleară a încheiat discuțiile și a spus că nu se va angaja mai departe decât dacă Statele Unite renunță la politicile ostile.
„Poziția ministerului este: Coreea de Nord trebuie să arate o atitudine flexibilă, cum ar fi răspunsul la dialog, pentru a construi o pace durabilă și solidă în Peninsula Coreeană”, a spus el într-o declarație.

Angajamentul intercoreean care s-a îmbunătățit în 2018 și este căutat de Coreea de Sud „nu va mai reveni cu ușurință”, iar Coreea de Nord se va uita să vadă dacă mai există provocări, a spus Kim.

Ea a spus că, Coreea de Nord va lua în considerare retragerea unui acord militar intercoreean care vizează reducerea tensiunilor de-a lungul frontierei lor comune și va revizui dacă va dizolva mai multe organizații care vizează cooperarea cu Sudul.

Declarația lui Kim, oricât de colorată este, este în general compatibilă cu declarațiile din trecut ale Coreei de Nord, care exprimă frustrări la diferențele dintre cuvinte și acțiuni, a declarat Jenny Town, directorul 38 North, un site din SUA care urmărește Coreea de Nord.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News