Corul Capelei Sixtine va întreprinde în septembrie un turneu în Asia de Est

Corul Capelei Sixtine va susține în septembrie în Hong Kong, pentru prima dată, un concert în cadrul unui turneu în Asia de Est care nu va include Beijingul, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, citat de agenția AFP.

Părintele Federico Lombardi a declarat AFP că turneul este în faza de pregătire, fără să ofere mai multe informații decât cele furnizate de cotidianul La Croix și de EDA (agenția de informații a misiunilor străine din Paris), potrivit cărora turneul include spectacole la Macao (19 septembrie), Hong Kong (21 septembrie) și Taipei (23 septembrie). Corul Capelei Sixtine este una din cele mai vechi corale religioase din lume, iar cântăreții, care participă în mod normal la evenimentele liturgice ale papei, au mers deja în diferite regiuni și capitale ale lumii.

Potrivit EDA, inițial era prevăzut ca și Beijingul să găzduiască un concert al Corului Capelei Sixtine, în acest sens fiind purtate negocieri între Vatican și guvernul chinez, însă acestea nu au fost încununate de succes.

În 2008, sub pontificatul lui Benedict al XVI-lea, Orchestra filarmonică a Chinei și Corul Operei din Shanghai au susținut concerte la Vatican.

Intenția Vaticanului de a trimite Corul să susțină un concert la Beijing poate fi considerat ca un gest de ‘diplomație culturală’ față de Beijing.

‘Sfântul Scaun este mereu deschis contactelor, pentru că are o stimă deosebită pentru poporul chinez’, spunea pe 18 august papa Francisc, răspunzând unor întrebărilor ale jurnaliștilor în avion, în timp ce se întorcea de la Seul la Roma.

Hong Kong și Macao sunt regiuni administrative cu statut special, retrocedate în 1997 și 1999 de Marea Britanie și Portugalia către guvernul de la Beijing. Libertatea religioasă este respectată, iar episcopii sunt numiți de Roma. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata