Creditarea bancară în zona euro a scăzut pentru prima dată în istorie

Creditarea bancara a sectorului privat din zona euro a scazut in luna septembrie 2009 pentru prima data in istorie, a anuntat marti (27 octombrie 2009) Banca Centrala Europe ana (BCE), un avertisment ca orice revenire a economiei europene este amenintata de fragilitate, informeaza AFP.

Un purtator de cuvânt de la BCE a informat ca in luna septembrie 2009 creditarea bancara a sectorului privat din zona euro s-a contractat cu 0,3%, dupa ce in luna august a inregistrat o crestere modesta de doar 0,1%. Este pentru prima data când aceast indicator coboara in teritoriul negativ de la debutul publicarii de date statistice de catre BCE in luna ianaurie 1992.

Purtatorul de cuvânt al BCE a mai informat ca ritmul de crestere a masei monetare M3 a scazut la 1,8% in luna septembrie de la o cifra revizuita de 2,6% in luna august.
“Exista in continuare foarte putine semnale ca lichiditatile nelimitate oferite de BCE bancilor determina o relansare a creditarii in zona euro”, a comentat economistul Ben May de la Capital Economics.

BCE urmeaza sa dea publicitatii miercuri ultimul sau raport trimestrial cu privire la creditarea bancara iar “ciclul creditului ramâne marele semn de intrebare cu privire la timpul si amploarea relansarii zonei euro”, au apreciat analistii UniCredit Loredana Federico si Davide Stroppa. Datele referitoare la evolutia creditarii si masei monetare reflecta cererea de consum si activitatea generala a economiei.

O cifra in scadere indica spre o cerere scazuta, ceea ce in mod normal inseamna ca inflatia se va diminua iar BCE va putea reduce dobânda de referinta. Cu toate aceastea dobânda de referinta practicata de BCE se afla deja la nivelul record de 1,00 procent iar analistii nu astepata ca BCE sa continue sa reduca dobânda.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata