Cristian Dan Preda: “Libertatea de exprimare face parte din angajamentele Azerbaidjanului”

Cristian Dan Preda este eurodeputat român (Partidul Popularilor Europeni, PPE) şi unul din autorii rezoluţiei Parlamentului European (PE) care condamnă deteriorarea libertăţii de exprimare şi procesul intentat militanţilor şi autorilor de bloguri Emin Milli şi Adnan Hajizad.

Răspunzând unor întrebări puse de cotidianul Le Monde, Preda se referă la problemele legate de libertatea de exprimare în Azerbaidjan. “Potrivit unor recente rapoarte instituţionale, emise atât de Consiliul Europei cât şi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi de Comitetul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, s-au înmulţit atacurile violente împotriva jurnaliştilor, au fost închise ziare independente, s-au revocat licenţele unor posturi de radio străine (BBC World Service, Voice of America şi Radio Free Europe (Radio Liberty) şi s-au înregistrat câteva cazuri de condamnare a unor ziarişti pentru huliganism’, relevă Preda.

Este vorba, potrivit deputatului, de o înmulţire atât a restricţiilor directe cât şi a celor indirecte aplicate libertăţii de exprimare, ceea ce înseamnă o adevărată degradare a situaţiei în Azerbaidjan. Rezoluţia PE, votată în decembrie, condamnă ‘procesul inechitabiľ al militanţilor opoziţiei şi autori de bloguri Adnan Hajizade şi Emin Milli.
Conform informaţiilor apărute în presă, în timpul procesului, Curtea ar fi refuzat să ia în considerare dovezile – imagini filmate cu mobilul şi cu o cameră de securitate – esenţiale pentru a înţelege ce s-a petrecut de fapt în restaurantul unde a avut loc incidentul şi au fost arestaţi cei doi.

Au fost, de asemenea, ignorate fotografiile care arătau că cei doi aveau urme de lovituri. Acest lucru arată că procesul nu a fost conform dreptului internaţional, afirmă deputatul român. Apoi, Emin Milli şi Adnan Hajizade au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea pe baza unor acuzaţii fabricate, în timp ce ei n-au făcut altceva decât să-şi exercite dreptul de a-şi exprima liber convingerile politice.

Aceste elemente fac să planeze îndoieli în ceea ce priveşte respectarea standardelor internaţionale referitoare la dreptul la un proces echitabil şi dreptul la o investigaţie transparentă şi imparţială, precizează Preda.
Răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că cei 2 s-au făcut cunoscuţi în special datorită blogurilor create, parlamentarul european a afirmat: ‘Utilizarea Internetului oferă mari posibilităţi de răspândire a opiniilor disidente. Dar există şi reversul medaliei, deoarece există şi mijloacele tehnice de depistare a disidenţilor’.

În ceea ce priveşte măsurile care ar trebui luate de guvern pentru a îmbunătăţi libertatea de exprimare, dezincriminarea defăimării şi calomniei, evocată în rezoluţie, nu este desigur suficientă, dar nu este singura recomandare. Rezoluţia evocă o întreagă listă de măsuri care ar putea fi adoptate de guvernul din Azerbaidjan şi care pot contribui direct sau indirect la îmbunătăţirea libertăţii de exprimare în această ţară, consideră Preda.

Uniunea Europeană are un rol foarte important în acest proces, deoarece poate să exercite presiuni asupra guvernului, amintindu-i obligaţiile asumate cu ocazia participării la Politica Europeană de Vecinătate şi la Parteneriatul Oriental. Respectarea libertăţii de exprimare – şi, în general, a drepturilor omului – face parte din angajamentele guvernului din Azerbaidjan, în cadrul acestei relaţii contractuale, subliniază în final parlamentarul român.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata