Criza economică afectează rezultatele companiilor europene din sectorul energetic

Criza economica a lovit companiile europene din sectorul energetic, asa cum arata rezultatele trimestriale publicate joi (12 noiembrie 2009) de o parte din cele mai mari companii europene de utilitati: GDF Suez, EDF, RWE si CEZ, informeaza Reuters.

Atât grupul francez GDF Suez cât si grupul german RWE au raportat rezultate pe primele 9 luni inferioare estimarilor analistilor. Scaderea pretului gazelor naturale ca urmare a reducerii cererii din partea consumatorilor industriali au fost principalul motiv al rezultatelor slabe inregistrate de aceste companii.

Rezultatul operational pe primele noua luni inregistrat de RWE, a cincea companie europeana de utilitati in functie de vânzari, a inregistrat o scadere de 4,4% pâna la 5,53 miliarde euro, comparativ cu 5,57 miliarde euro cât estimau analistii intervievati de Reuters.

Similar, profitul inainte de dobânzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) inregistrat de GDF Suez, al doilea grup european de utilitati, a scazut cu 6,2% pâna la 10,1 miliarde euro, sub 10,35 miliarde de euro cât estimau analistii intervievati de Reuters. De asemenea, veniturile trimestriale au scazut cu 1,2% pâna la 57,9 miliarde euro.
De asemenea, producatorul francez de electricitate Electricite de France SA si-a revizuit in scadere estimarile pentru acest an.

Daca anterior miza pe o crestere organica moderata a rezultatului EBITDA, in prezent grupul controlat de statul francez se asteapta la un rezultat ENBITDA similar cu cel inregistrat anul trecut.

La rândul sau, grupul CEZ, prezent si in România, a raportat o scadere a profitului EBIT cu 12% pâna la 13,6 miliarde coroane in trimestrul trei al acestui an, sub estimarile analistilor care mizau pe 15,2 miliarde coroane. Veniturile trimestriale inregistrate de CEZ s-au situat la 42,986 miliarde coroane, sub estimarile analistilor. Cu toate acestea CEZ si-a reiterat estimarile pentru ansamblul anului prognozând un profit net de 50,2 miliarde coroane si un rezultat EBITDA de 90,3 miliarde coroane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata