Cum să cumperi o mireasă şi un paşaport britanic cu 6.000 de lire sterline

7

Într-un moment în care Biserica Angliei este implicată în scandalul căsătoriilor ‘de faţadă’, o anchetă realizată de Daily Mail ne dezvăluie, în ediţia de marţi a cotidianului, cum poate fi cumpărată o mireasă şi, implicit, un paşaport britanic pentru suma de 6.000 de lire.

 

Un reporter sub acoperire al Daily Mail s-a prezentat drept intermediar pentru un imigrant ilegal fictiv de 28 de ani din Punjab care trăieşte în Marea Britanie de anul trecut şi vrea să îşi cumpere o soţie pentru a-şi asigura un paşaport britanic.

Pentru a perfecta afacerea, reporterul s-a întâlni cu Satty, un sikh născut în Marea Britanie, de peste 40 de ani, cu un look de afacerist prosper şi serios, care făcea posibile astfel de mariaje într-un restaurant chic din Wolverhampton, West Midlands.

Preţul unei astfel de tranzacţii? 6.000 de lire sterline. Căsătoria, notează cotidianul britanic, nu are nimic de-a face cu dragostea şi totul de-a face cu banii, pentru că o căsătorie cu o femeie de origine britanică garantează soţului şi un paşaport britanic.

De asemenea, odată cu paşaportul britanic, imigrantul capătă acces la generoasele servicii medicale şi de sănătate oferite de Marea Britanie, dat şi la complicatul sistem de asistenţă socială.

Satty face parte dintr-o nouă rasă de ‘mediatori de căsnicii’, care intermediază căsătorii de ‘faţadă’, o afacere ilegală dar prosperă în ziua de azi în Marea Britanie.

Ca şi alţii, Satty a profitat de legislaţia defectuoasă a guvernului anterior laburist, care a redus numărul de căsătorii de faţadă înregistrate la starea civilă, însă nu a făcut decât să le împingă în curtea Bisericii Angliei.

Luna trecută, preotul Alex Brown (cunoscut în industria mariajelor de faţadă drept prelatul care nu a spus niciodată ‘nu’ ) a fost reţinut pentru faptul că efectuase până la opt mariaje false pe zi la biserica sa din St Leonards-on-Sea, East Sussex. Brown se confruntă acum cu o pedeapsă cu închisoarea de până la 14 ani pentru conspiraţie la încălcarea gravă a legilor privind imigraţia.

Însă el nu e singur. Săptămâna trecută, doi alţi clerici ai Bisericii Angliei au fost arestaţi, fiind suspectaţi de infracţiuni similare şi eliberaţi pe cauţiune în East London.

Satty este fericit să povestească detalii picante de la nunţile pe care le-a aranjat cum ar fi că o mireasă şi-a schimbat rochia de nuntă împrumutată în sacristie, înainte de ceremonie şi apoi a îndesat-o într-o pungă de plastic, sau cum un mire a venit la ceremonie cu un inel prea mic pentru degetul viitoarei soţii.

Pentru suma oferită, Satty va încerca să găsească o potrivire credibilă care să ţină cont de vârstă, religie, aspiraţii – la fel ca în cazul unui cuplu legitim. Într-o conversaţie telefonică scurtă, dar prietenoasă, Satty aranjat să se întâlnească cu reporterul de la Daily Mail a doua zi într-un pub din districtul bogat al oraşului.

Aranjăm totul cu fetele noastre, asiatice născute în Marea Britanie, cea mai mare parte divorţate, un pic mai în vârstă. Sunt fete educate, cu diplome şi slujbe bune‘, explică el.

‘Ne putem asigura că fata se potriveşte cu omul tău – vârstă similară, religie … Dacă nu îi place o fată, vom încerca cu alta. Trebuie să arate credibiľ, adaugă intermediarul. Falsa mireasă doreşte 2.000 de lire în numerar plătiţi imediat şi alţi 4. 000 atunci când imigrantul primeşte viza.

Între timp, internetul se dovedeşte, ca întotdeauna, un mediu confortabil pentru afacerile ilicite, după cum a descoperit un alt reporter al Dailt Mail sub acoperire. Ea s-a prezentat drept ‘Dina’, o fată iraniană în căutarea unui soţ britanic.

Reporterul a postat mai multe anunţuri pe diferite site-uri şi a primit răspunsuri de la persoane gata să negocieze o sumă în schimbul perfectării unei căsătorii.

În 2004, guvernul laburist a introdus un sistem de certificare conceput pentru a verifica motivele pentru care miresele şi mirii din afara spaţiului comunitar doresc să se căsătorească cu un cetăţean UE la starea civilă.

Măsura a redus numărul nunţilor false de la 3.500 în 2004 (deşi unele estimări le-au situat la 10.000) la 282 în 2006. Însă legislaţia a fost criticată de la început, deoarece ea excepta nunţile efectuate religios. În timp ce birourile stării civile au fost obligate să raporteze orice suspiciuni pe care le aveau cu privire la un cuplu care intenţiona să se căsătorească, preoţii puteau oficia ce nunţi doreau.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News