Danemarca expulzează o tabără de ţigani români

După ce, în 2007, la Uniunea Europeană (UE) a aderat România, ţară în care trăieşte cea mai mare minoritate romă de pe Bătrânul Continent, Europa se confruntă în fiecare vară cu o invazie de ţigani.

Unul dintre principiile de bază ale UE spune că cetăţenii fiecărei ţări membre au dreptul la liberă circulaţie pe teritoriul Uniunii şi pot fi expulzaţi doar în cazul unor infracţiuni dovedite. Dar iată că la sfârşitul săptămânii trecute, guvenrul danez a decis deportarea a 23 de ţigani – care din motive de corectitudine politică sunt numiţi aici romi – notează cotidianul rus Novâie Izvestia.

De obicei, scrie ziarul, romii se ocupă de cerşetorie, mica hoţie şi înşelătorie – toate aceste ‘ocupaţii’ fie nu sunt considerate infracţiuni în ţările europene, fie sunt greu de demonstrat.
Până la sfârşitul săptămânii trecute se părea că toată acea interminabilă discuţie despre ‘soluţionarea problemei romilor’ nu va duce nicăieri, însă danezii au arătat altor ţări europene un exemplu de rezolvare a problemei, decizând expulzarea unui grup de ţigani ce ‘locuia’ într-o clădire abandonată de la periferia Copenhagăi.

‘Oaspeţilor’ din România li s-a incriminat ‘locuirea ilicită pe o proprietate străină şi încălcarea ordinii publice’ şi li s-a interzis intrarea pe teritoriul Danemarcei în următorii doi ani. La baza unor asemenea acţiuni ferme au stat nenumăratele plângeri ale primarului capitalei daneze, Frank Jensen, conform cărora odată cu ţiganii peste Copenhaga s-a abătut şi un val de mici infracţiuni, ‘taberele pitoreşť ale romilor speriindu-i pe localnici şi turişti.

Iniţiind expulzarea ‘vizitatorilor nedoriţi’, Danemarca ştia că se va confrunta cu proteste din partea altor ţări europene, sensibile la chestiuni de discriminare faţă de acest ‘popor asuprit de-a lungul istoriei’. Reacţiile nu au întârziat: prima s-a lansat într-un război diplomatic Suedia, îngrijorată că înăsprirea regulilor daneze va duce la ‘reorientarea fluxului de ţigani’ spre Stockholm.

‘Danemarca a încălcat directiva UE privind libera circulaţie a cetăţenilor, iar autorităţile ei au comis un act rasisť, a declarat în numele guvernului suedez şefa departamentului special pentru problemele romilor, Maria Leisner.
‘Nu-mi pasă nici cât negru sub unghie de ceea ce le poate trece prin cap, pe o asemenea caniculă, politicienilor suedezi’, a replicat ministrul danez al justiţiei, Lars Barfoed.

‘Să vedem când aceleaşi grupuri de ţigani vor apărea în Suedia şi îşi vor stabili taberele în parcurile din Goeteborg, deranjându-i pe cetăţeni şi aducând cu ei un val de infracţiuni. Atunci am vrea să auzim părerea oficialităţilor suedeze’, a mai spus Barfoed.
Mass-media daneze descriu cu lux de amănunte tehnicile de înşelătorie şi hoţie la care apelează ţiganii, atenţionând populaţia în legătură cu ele şi îndemnând oamenii să se ferească de orice contact cu romii:

‘Nu cumpăraţi aur de la ţigani: acesta este fals; nu schimbaţi bani la ei: vă vor păcăli şi vă vor da în schimb o păpuşă din cârpe’… Danezilor li se recomandă să fie, în apropierea grupurilor de ţigani, extrem de atenţi cu cărţile de credit, deoarece aceşti oaspeţii neinvitaţi vin cu un arsenal întreg de mijloace tehnice pentru furtul cardurilor.

Recent, poliţia daneză a anunţat o nouă tactică de luptă cu ‘ţiganii nomazi’. Un detaşament special al poliţiei va patrula în permanenţă, în maşini, în locurile unde ţiganii îşi amplasează taberele. Imediat ce aceştia vor pleca în căutarea unor locuri mai liniştite, care să le asigure ‘libertatea de acţiune’, patrulele de poliţie îi vor urma.

S-a dovedit însă că erau prea multe grupuri de ţigani pentru a putea plasa pe lângă fiecare dintre ele câte o echipă de ‘supraveghetori pe roţi’. În cele din urmă, în lupta cu romii a fost lansată aviaţia: acum, peregrinările taberelor de ţigani sunt monitorizate de avioane fără pilot, care transmit informaţia pe computerele poliţiştilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata