Danemarca suspendă vaccinul AstraZeneca COVID după s-au raportat formări de cheaguri de sânge

Danemarca a suspendat temporar vaccinurile AstraZeneca COVID-19, după rapoarte de cazuri de formare a cheagurilor de sânge, inclusiv unul în Danemarca, au declarat joi autoritățile daneze.
Ei nu au spus câte rapoarte de cheaguri de sânge au existat, dar Austria a încetat să mai folosească un lot de doze AstraZeneca în timp ce investighează un deces cauzat de tulburări de coagulare și o boală cauzată de o embolie pulmonară.

Ei au spus că alte șase țări europene au oprit utilizarea unui lot de vaccinuri de la AstraZeneca.

„Atât noi, cât și agenția daneză pentru medicamente trebuie să răspundem la rapoartele despre posibilele efecte secundare grave, atât din Danemarca, cât și din alte țări europene”, a declarat directorul Autorității daneze pentru sănătate, Soren Brostrom, într-un comunicat.

Vaccinul ar fi suspendat timp de 14 zile, a declarat agenția de sănătate. Nu a furnizat detalii despre pacientul danez cu cheag de sânge.

AstraZeneca a declarat că vaccinurile sale sunt supuse unor controale de calitate stricte și riguroase și că nu au existat „evenimente adverse grave confirmate asociate cu vaccinul”. Acesta a spus că este în contact cu autoritățile austriece și că va sprijini pe deplin ancheta lor.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că nu există nicio dovadă până acum care să lege AstraZeneca de cele două cazuri din Austria.
Acesta a spus că numărul evenimentelor tromboembolice – marcate de formarea cheagurilor de sânge – la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în populația generală, 22 de cazuri de astfel de evenimente fiind raportate în rândul celor 3 milioane de persoane care au avut l-a primit din 9 martie.

Agenția daneză pentru medicamente a declarat că a lansat o anchetă asupra vaccinului împreună cu agențiile corespunzătoare din alte țări ale UE, precum și EMA.

„Este important să subliniem faptul că nu am optat să nu mai folosim vaccinul AstraZeneca, ci că îl punem în așteptare”, a spus Brostrom.

Agenția a spus că a respins data finală pentru momentul în care se așteaptă ca toți danezii să fie vaccinați complet de patru săptămâni până la 15 august ca urmare a suspendării vaccinului.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata