De la bancher în şomaj, la aspirant James Bond

MI6 caută să recruteze noi spioni prntre bancherii din City care din cauza crizei economice au rămas fără loc de muncă. Se pune accent pe cunoaşterea limbilor străine şi înţelegerea altor culturi.

Serviciul de spionaj britanic poate exploata acum imaginea ‘glamour’ a agentului său celebru, personajul James Bond, chiar şi fără cunoscuta sa maşină Aston Martin, aşteptându-l în garaj, sau o miss Moneypenny cu care să cocheteze după fiecare misiune secretă. Criza a făcut multe victime pe piaţa muncii, mai ales în cartierul financiar al Londrei, City.

Mulţi spun însă că această criză reprezintă o şansă de a renaşte şi a se reinventa. Este cu siguranţă ceea ce cred mulţi angajaţi din City, pentru că spionajul britanic încearcă să-i recruteze mai ales pe bancherii care şi-au pierdut slujbele bine remunerate în urma crizei financiare. În ultimele luni ‘multe persoane din City ne-au contactat în căutarea unui post’, a declarat presei şeful serviciului de recrutare care, cum îi stă bine cuiva care lucrează în spionaj, poartă numele conspirativ de John.

Calităţile pe care MI6 le solicită la angajare sunt de multe ori cunoaşterea limbilor străine şi a altor culturi, notează ziarele La Razon şi El Mundo. Potrivit lui John, agenţia sa îi atrage, nu doar pe bancherii aflaţi în impas, ci şi pe medici, avocaţi, angajaţi ai organizaţiilor neguvernamentale atraşi de posbilităţile de aventură.
Şeful de recrutare a explicat mass-media că agenţia sa este dispusă să admită în cadrul său inclusiv persoane care s-au evidenţiat pentru radicalismul lor politic cu condiţie să arate că s-au schimbat.

În timpul aşa-numitul Război Rece, MI6 a fost infiltrat de agenţi aflaţi în solda spionajului sovietic, precum Kim Philby. MI6 nu se limitează să caute personal ca în trecut doar în universităţile de elită, precum Oxford sau Cambridge, dar doreşte să recruteze absolvenţi universitari străluciţi care cunosc lumea şi înţeleg alte culturi. Din spionajul britanic au făcut parte absolvenţi străluciţi ai Universităţii Cambridge, precum Guy Burgess, Anthony Blunt şi Donald McLean.

Având în vedere ameninţarea islamică şi importanţa tot mai mare a Chinei, agenţia de spionaj caută persoane care să vorbească limba mandarină, arabă, farsă, urdă, pashto şi alte limbi asiatice, pe lângă rusa şi coreeana. Se caută, de asemenea, persoane care să domine tehnologiile de vârf, inclusiv programele de Internet.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata