Declaraţiile dure ale unor oficiali militari chinezi îi îngrijorează pe analiştii americani

Declaraţiile recente făcute de oficiali militari chinezi suscită temeri în rândul analiştilor americani, care se tem că guvernul comunist de la Beijing renunţă la adesea menţionata sa ‘ascensiune paşnică’ în favoarea unei atitudini mai agresive, antimericane.

Cel mai recent semnal în acest sens a fost dat de publicarea unei cărţi, aprobată de guvernul de la Beijing şi semnată de colonelul Liu Mingfu, care îndeamnă China să ‘sprinteze’ pentru a deveni cel mai puternic stat al lumii, notează cotidianul american The Washington Times.

‘Deşi această carte este una dintre multele scrise de către un colonel, ea pune cu siguranţă la îndoială teza multor observatori ai relaţiilor sino-americane, potrivit cărora creşterea rapidă a Armatei de Eliberare a Poporului nu este destinată provocării SUA ca putere globală sau armatei americane’, este de părere Larry M. Wortzel, fost-copreşedinte al comisiei specializate pe relaţiile economice şi de securitate dintre SUA şi China, din Congresul american.

Un raport Reuters privind cartea colonelului Liu, ‘Visul Chinei’, a apărut marţi în ziarul partidului comunist, People’s Daily. Acesta citează din cartea care precizează că SUA şi China sunt ‘în competiţie pentru ţara cea puternică, un conflict despre cine câştigă şi cine pierde în competiţia pentru dominaţia lumii’.
Wortzel susţine că afirmaţiile făcute în carte le contrazic pe cele ale fostului preşedinte Jiang Zemin şi ale altor lideri chinezi, potrivit cărora ascensiunea Chinei către dominaţia mondială va fi una paşnică.

De asemenea, afirmaţiile făcute în carte au o certă încărcătură politică, în condiţiile în care cartea a fost publicată de către armata chineză. Potrivit Washington Times, cartea a fost publicată după apeluri făcute de unii oficiali chinezi de a pedepsi SUA pentru politicile sale faţă de Taiwan, pentru criticile Washingtonului la adresa lipsei de libertate a Internetului în China sau pentru susţinerea acordată de SUA liderului tibetan exilat Dalai Lama.
În acestă context, trebuie amintit că armata chineză a întrerupt recent schimburile militare cu Pentagonul, după anunţarea unei vânzări de elicoptere şi de rachete în valoare de 6,4 miliarde de dolari, către Taiwan.

Cu toate acestea, liderii chinezi nu au dezaprobat afirmaţiile făcute de către genelul Luo Yuan (care a cerut război economic împotriva SUA pe tema vânzării de arme către Taiwan) sau de generalul Zhu Chenhu, care în 2005 declarase că Beijingul se va folosi de arme nucleare împotriva SUA ca răspuns la orice atac cu rachete cu rază lungă de acţiune împotriva unor oraşe chineze. Or, această declaraţie contrazicea politica declarată a Chinei de a nu folosi prima armele nucleare într-un conflict.

Gen. Zhu a fost criticat şi retrogradat, dar a reapărut la 10 februarie, cerând un buget mai mare pentru apărare şi suplimentarea efectivelor militare, ca răspuns la vânzarea de arme către Taiwan. Joi, China a anunţat că va creşte cheltuielile destinate apărării anul acesta la 7,5 procente din PIB, o creştere mai mică decât în anii anteriori, într-un aparent efort de a limita criticile legate de creşterile cheltuielilor anuale de peste 10 la sută pentru apărare, de peste 10 ani.

În analizele şi estimările făcute, analiştii din serviciile de securitate americane au infirmat sau au diminuat din dovezile privind încercarea armatei chineze de a-şi ascunde adevăratele scopuri. În rapoarte clasificate, încercările Chinei de a-şi ascunde progresele în domeniul militar sunt similare eforturilor de ascundere din partea puterilor occidentale, relevă ziarul american.

Criticii opiniilor privind o ‘Chină benignă’ susţin că această viziune se face responsabilă pentru ignorarea unor realizări majore strategice şi militare ale Chinei timp de peste 10 ani, cum ar fi crearea, uneori în secret, de noi rachete, submarine sau a altor echipamentele militare avansate. În acest context, recentele afirmaţii făcute de oficiali ai armatei chineze au revigorat dezbaterea din cercurile politice şi de informaţii americane legat de faptul că intenţiile militare pe termen lung ale Chinei ameninţă sau nu interesele americane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata