Decretul anticorupție al Papei Francis pentru Vatican limitează cadourile la 40 de euro

21

Papa Francis a emis un nou decret prin care se impun divulgarea și controalele economice complete pentru managerii Vaticanului, inclusiv cardinali, și care stipulează că nimeni nu poate accepta cadouri personale în valoare de peste 40 de euro (49 USD).

Decretul a urmat o altă lege papală în luna mai, în care Francisc a înăsprit regulile pentru contractele de achiziții din Vatican.

Practica oferirii de cadouri în rândul clericilor catolici a fost sursa mai multor scandaluri în Biserică, în ultimii ani.

În 2019, o investigație a Bisericii SUA a constatat că episcopul Michael J. Bransfield din Virginia de Vest a trimis cecuri personale în valoare totală de peste 350.000 de dolari către aproximativ 140 de clerici, de peste un deceniu, inclusiv doi cardinali americani.
Ulterior a folosit fondurile locale ale Bisericii pentru a se rambursa. Ancheta l-a găsit responsabil pentru hărțuirea sexuală a adulților și neadecvări financiare. El a negat săvârșirea faptelor greșite.

Unul dintre cardinalii Vaticanului care a primit cadourile de la Bransfield a returnat banii și celălalt a spus că i-a dat la organizații de caritate.

Anul trecut, un raport al Vaticanului despre fostul cardinal american, Theodore McCarrick, a arătat că a dat în mod regulat cadouri în numerar colegilor clerici, inclusiv oficialilor Vaticanului, pe o perioadă care a durat decenii.

McCarrick a fost expulzat din preoție în 2019 după ce o investigație internă l-a găsit vinovat de abuzuri sexuale asupra minorilor și adulților și abuz de putere.
Limita de 40 de euro pentru cadouri se aplica tuturor angajaților Vaticanului de orice nivel și restului decretului managerilor, fie clerici, fie laici.

Acesta a spus că managerii trebuie să dezvăluie în momentul numirii și la fiecare doi ani după aceea, dacă au făcut obiectul unor investigații financiare.

De asemenea, se spune că nu pot folosi paradisuri fiscale sau proprietăți imobiliare obținute din fonduri din activități ilegale. Autoritățile financiare din Vatican vor fi împuternicite cu controale.
Semnatarii vor trebui să declare că nu dețin, chiar și prin terțe părți, investiții sau mize în companii listate ca fiind expuse unui risc ridicat de spălare a banilor.

Nu pot deține acțiuni sau alte interese în companii ale căror politici sunt contrare doctrinei sociale a Bisericii. Aceasta a fost o referință aparentă la companiile farmaceutice și la cele care afectează grav mediul.

Papa a spus că personalul trebuie să respecte „reglementările și cele mai bune practici” acceptate la nivel internațional care necesită transparență din partea celor care dețin roluri cheie pentru a combate „conflictele de interese, practicile de patronat și corupția în general”.

În decembrie, papa a emis un decret prin care făcea fondurile de caritate mai transparente și înăsprea controlul asupra Secretariatului de Stat, cea mai importantă parte a administrației Vaticanului, după un scandal legat de un acord de proprietate de lux din Londra.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News