Descoperitorul virusului Ebola: China, „extrem de vulnerabilă” în faţa acestei epidemii

Profesorul belgian Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola în 1976, s-a declarat joi extrem de îngrijorat pentru China, care are o comunitate foarte importantă în Africa de Vest, în fața acestei epidemii care, în opinia sa, ar putea totuși să înceapă să scadă în intensitate după Crăciun, informează AFP.

‘Mii și mii de chinezi trăiesc și lucrează în prezent în Africa. Este o situație foarte diferită față de epidemiile anterioare. Nu este imposibil ca muncitori (infectați cu virusul Ebola) să se întoarcă în China‘, a explicat Peter Piot la un seminar de medicină organizat la Tokyo.

‘În spitalele publice din China, cel puțin în cele pe care le-am vizitat, nivelul de control al infecțiilor este foarte scăzut’, a subliniat Peter Piot. Cu toate acestea, el a recunoscut faptul că nivelul de control s-a îmbunătățit după experiența epidemiei de SARS.

‘Nu putem opri oamenii să călătorească, vom vedea oameni sosind în diferite țări și, din acest punct de vedere, eu cred că China este extrem de vulnerabilă’, a mai spus profesorul Piot, în opinia căruia bătălia va fi câștigată în Africa și nu prin controale pe aeroporturile din străinătate.

‘Sincer, din punct de vedere științific, aceste măsuri nu sunt prea eficiente’, a mai spus el.

La începutul acestei săptămâni, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a dat asigurări că autoritățile au luat măsurile necesare în fața amenințării epidemiei de Ebola.

Potrivit ultimului bilanț publicat sâmbătă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), epidemia febrei hemoragice a făcut de la începutul anului 4.922 de morți din peste 10.141 de cazuri de îmbolnăvire înregistrate până la 23 octombrie, în special în Africa de Vest (Liberia, Guineea, Sierra Leone). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata