Destrămarea spaţiului Schengen va provoca aglomeraţii pe aeroporturi şi costuri de milioane de euro pentru reconfigurarea terminalelor

O destrămare a spaţiului european de liberă circulaţie ar crea aglomeraţii majore pe aeroporturi şi ar necesita cheltuieli de milioane de euro pentru reconfigurarea terminalelor, separate în prezent pentru zona Schengen şi zonele non-Schengen, a indicat miercuri ACI Europe, asociaţia aeroporturilor europene, transmite Reuters.

În spaţiul Schengen există în jur de 443 de aeroporturi, prin care tranzitează anual circa 1,2 miliarde de pasageri, potrivit ACI Europe, din care fac parte Aena, Aeroports de Paris şi Fraport.

‘Impactul imediat ar fi niveluri fără precedent de aglomeraţie şi perturbări de trafic, cu potenţiale efecte de extindere în întreaga reţea de aeroporturi europene’, a declarat Olivier Jankovec, directorul ACI Europe, într-un comunicat.

Un alt efect ar fi prelungirea duratei călătoriilor, întrucât aeroporturile nu vor mai putea garanta păstrarea intervalelor dintre escale, în prezent cele mai scurte fiind de 45 de minute.

În comunicatul emis miercuri, ACI Europe face apel la menţinerea spaţiului Schengen şi salută eforturile Comisiei Europene de a întări frontierele externe ale Uniunii, dar atrage atenţia că guvernele vor trebui să asigure o prezenţă suplimentară a poliţiştilor de frontieră pe aeroporturi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata