Dezastru la Moscova. Presa internațională vorbește de riscuri de iradiere nucleară

Fumul produs de incendiile de pădure şi vegetaţie au învăluit vineri dimineaţa Moscova, unde temperatura atmosferică urma să se apropie de valoarea de 40 de grade Celsius, lucru care-i obligă pe locuitorii capitalei ruse să utilizeze măşti pentru a putea respira. De asemenea autorităţile monitorizează atent nivelul radiaţiilor, relatează AFP.

În Moscova, pe stradă, trecătorii sunt afectaţi de fum, iar, încă de la prima oră, temperatura se ridica la 25 de grade Celsius, relatează AFP. Mulţi dintre locuitorii Moscovei poartă măşti de protecţie, ale căror vânzări au crescut spectaculos în ultimele zile, iar alţii îşi acoperă faţa cu batista, scrie Cotidianul.ro.

„Fumul invadează tot oraşul, situaţia se agravează”, a declarat Aleksei Popikov, directorul întreprinderii publice însărcinată cu protecţia mediului, Mosecomonitoring, pentru postul de televiziune Părvi Kanal.

De joi seara, se observă o creştere a nivelului poluării aerului (…). Ne aşteptăm la o poluare foarte puternică”, a declarat un oficial din cadrul Departamentului pentru Protecţia Mediului din Moscova, citat de agenţia Interfax.

Concentraţia de particule toxice s-a multiplicat de 20 de ori, miercuri, când, în capitală, s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de poluare, a declarat Evghenia Semutnikova, directoarea Mosecomonitoring.”Este un motiv serios să renunţe să iasă pe stradă, atât persoanele bătrâne, copiii sub trei ani, femeile însărcinate, persoanele care suferă de boli cardiovasculare şi respiratorii, cât şi persoanele sănătoase”, a declarat ea pentru cotidianul Rosiskaia Gazeta.

Ministrul apărării din Rusia a ordonat evacuarea rachetelor dintr-un depozit din apropiere de Moscova după ce autorităţile au atenţionat că incendiile din ultimele zile riscă să reactiveze zona contaminată din preajma Cernobâlului. Cercetatorii susțin că incendiile din Rusia au o asemenea forță, încât se formează nori similari celor care apar în urma erupțiilor vulcanice sau a testelor nucleare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata