Dezbaterea identitară, în centrul votului privind coridele în Catalonia

Coridele, considerate de către mulţi spanioli o componentă esenţială a patrimoniului lor cultural, ar putea suferi miercuri cea mai mare lovitură de până acum, în condiţiile în care parlamentarii din Catalonia vor vota cu privire la eventuala interzicere a luptelor cu tauri în regiunea lor, relatează cotidianul american The New York Times în ediţia de duminică.

Valorile apărate de către activiştii pentru drepturile animalelor au fost puse recent în umbră de o dezbatere identitară despre faptul dacă luptele cu tauri, atât de puternic înrădăcinate în tradiţia spaniolă, îşi mai au locul într-o Catalonie în căutarea independenţei.
De asemenea, discuţia vine într¬un moment în care problemele legate de identitate figurează pe ordinea de zi în alte părţi ale Europei, din Belgia, unde rivalităţile regionale au subminat eforturile de a menţine un guvern federal stabil, până în Balcani.

În Catalonia, dezbaterea identitară s-a intensificat după pronunţarea unei hotărâri contestate luna trecută la Curtea Constituţională spaniolă privind un statut al autonomiei catalane, care a fost deja aprobat de către cele 5,5 milioane de alegători, dar şi de parlamentul spaniol în 2006. De asemenea, votul în privinţa coridelor vine înainte de alegerile regionale catalane din acest an, în care partidele naţionaliste speră să înregistreze o creştere a numărului de voturi.

Totuşi, rezultatul votului de miercuri este incert, în condiţiile în care un vot preliminar anul trecut a fost câştigat cu o majoritate de doar opt voturi. De asemenea, unii politicieni naţionalişti recunosc că o interdicţie s-ar potrivi obiectivelor mai largi de separare, dar insistă şi asupra faptului că drepturile animalelor au devenit o preocupare majoră.

Într-adevăr, popularitatea luptelor cu tauri a cunoscut de mult timp un declin în Catalonia, o regiune care a găzduit unele dintre cluburile iniţiale de lupte cu taurii şi în care, principalul său oraş, Barcelona, era unic pentru faptul că avea trei arene pentru astfel de lupte. Azi, doar o singură arenă a fost păstrată la Barcelona. Aceasta vinde doar 400 de bilete pe sezon, prin comparaţie cu cele 19.000 de persoane care vin să vadă luptele cu tauri la Madrid, pe o arenă similară.

De asemenea, votul de miercuri coincide cu o criză dintr-un sector care se bazează pe subvenţiile de stat şi, prin urmare, a suferit de pe urma reducerilor forţate ale cheltuielilor publice. Impactul a fost resimţit în special în oraşele mici, unde puternic îndatoratele administraţii locale au fost nevoite să anuleze luptele cu tauri, deşi acestea constituiau piesa de rezistenţă a festivităţilor locale, ceea ce a redus numărul de lupte cu o treime din 2007.

Pe de altă parte, oponenţii luptelor cu tauri speră ca votul de miercuri să marcheze un punct de cotitură în cruciada lor împotriva unui obicei de pe urma căruia nu au de suferit doar taurii, ci şi care oferă prea puţine compensaţii financiare pentru econonia spaniolă confruntată cu probleme.
Cu toate acestea, crescătorii de vite nu apără doar contribuţia lor la agricultura spaniolă ci insistă şi asupra faptului că regiunea riscă să-şi submineze propria cauză printr-o astfel de interdicţie prin care cultura sa va fi sărăcită, iar Catalonia se va rupe de secole de tradiţie spaniolă şi va deveni mai provincială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata