Dezvăluiri privind circumstanţele în care s-a produs explozia platformei petroliere din Golful Mexic

Celebra emisiune ’60 minutes’ a postului american CBS a difuzat o mărturie revelatoare privind presiunile exercitate de BP pentru accelerarea producţiei de petrol, lansând în premieră o serie de informaţii privitoare la circumstanţele care au precedat explozia soldată cu 11 morţi, relatează miercuri Le Monde.

Mike Williams, tehnician care avea în grijă echipamentele electronice pe platforma Transocean, a fost unul dintre ultimii angajaţi care a fost salvat din apele golfului, după ce a sărit de la 30 de metri pentru a scăpa cu viaţă după explozie.

El a declarat CBS că responsabili ai BP s-au aflat la bordul platformei în cursul zilei în care s-a produs explozie şi că aceştia au avut un diferend cu reprezentanţii Transocean, proprietarii platformei, în ceea ce priveşte lucrările în curs.

De săptămâni de zile BP ar fi fost presată să termine lucrările, însă diferite probleme au întârziat activitatea de foraj.

Potrivit CBS, fiecare zi de întârziere costa compania un milion de dolari.

Responsabilii BP ar fi solicitat o accelerare a lucrărilor, potrivit tehnicianului, exercitând ‘o presiune pentru accelerarea producţiei şi a ritmului’.

Rezultatul a fost că atunci când o parte a dispozitivului de securitate antiexplozie a fost distrusă, în urma unei erori de manipulare, un cadru de conducere a apreciat că faptul nu este de mare importanţă.

Mărturia a fost evocată la 18 mai în cadrul unei audieri din Senatul SUA, unde ministrul de interne Ken Salazar a anunţat formarea, din dispoziţia lui Barack Obama, a unei comisii de anchetă independentă privind circumstanţele în care s-a produs explozia.

Un raport intermediar privind securitatea exploatării offshore ar urma să fie înaintat până la finalul lui mai, până atunci forajele fiind sistate.

Preşedinta comisie de mediu din Senat, Barbara Boxer, a prezentat imagini pe care a reuşit să le obţină de la BP în care se vede acelaşi gheizer, deşi manevra care viza introducerea unui tub de pompare a reuşit duminică.

‘Nu se vede o mare diferenţă. Care este adevăratul volum al petrolului deversat?’, l-a întrebat Barbara Boxer pe Ken Salazar.

Acesta a răspuns că metoda nu permite decât colectarea a 1.500-2.000 de barili pe zi, respectiv circa o treime din cantitatea degajată zilnic de circă o lună, conform evaluărilor.

‘Nu este decât un pansament’, a recunoscut ministrul, care a precizat că următoarea tentativă de a colmata puţul va avea loc sâmbătă sau duminică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata